Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, la un pas de expulzarea ambasadorului sirian

După ce în ultimele zile statele occidentale au expulzat în masă diplomaţi sirieni, ca răspuns la violenţele regimului Bashar al-Assad împotriva populaţiei şi la Bucureşti ministrul de Externe, Andrei Marga, propune expulzarea ambasadorului Siriei şi  rechemarea ambasadorului român de la Damasc.

Prietenii coeziunii se strâng vineri la Bucureşti. Este vorba de statele membre ale Uniunii Europene, beneficiare ale fondurilor structurale, prin politica de coeziune. Temerea lor este că sumele alocate acestui sector, vor fi primele vizate de reducerile pe care insistă marile state contributoare la bugetul uniunii.
Irlandezii sunt chemaţi astăzi la urne în cadrul unui referendum care va stabili dacă ţara ratifică sau nu acordul fiscal al Uniunii Europene, acord care impune limite stricte pentru deficitele bugetare ale țărilor membre. Respingerea documentului înseamnă că de anul viitor Irlanda nu va mai beneficia de finanţare comunitară.
Astăzi e ziua internaţională antifumat. Cele mai multe ţări membre ale Uniunii Europene au instituit deja legi antitutun sau o interdicţie totală a fumatului în spaţiile publice închise.  Şase milioane de europeni mor în fiecare an din această cauză.

 
Emisiunea 40 de minute din 31 mai 2012