Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şapte din nouă candidaţi la alegerile prezidenţiale din Belarus au fost arestaţi

alexander-lukashenko.jpg

Aleksandr Lukashenko

Alexandr Lukasenko, de 16 ani aflat in fruntea tarii si-a mai adjudecat un mandat in urma alegerilor de ieri. Opozitia denunta fraude masive dar este redusa la tacere.Un nou episod tensionat intre nordul si sudul coreean. Armata sud-coreeana a declansat un exercitiu cu munitie reala pe o insula din Marea Galbena. Phenianul ameninta cu represalii.

7 din cei 9 candidaţi ai opoziţiei la scrutin au fost arestaţi, alături de alţi zeci de contestatari ai regimului Lukasenko. Trimisul special al RFI şi TVR la Minsk, Liviu Iurea va fi  în direct cu cele mai noi informaţii. 

Un nou episod tensionat între cele două Corei. Luni dimineaţă, armata sud-coreeană a declanşat un exerciţiu cu muniţie reală pe o insulă din Marea Galbenă. Phenianul ameninţă cu represalii. Duminică, o reuniune a Consiliului de Securitate ONU pe tema conflictului dintre nord şi sud a eşuat. Discutăm subiectul în 40 de minute.

Vorbim şi despre bilanţul celor 6 luni de mandat al Belgiei la cârma Uniunii Europene, dar şi despre ambiţiile pe care le au ungurii în această direcţie. De la 1 ianuarie Budapesta preia preşedinţia rotativă a celor 27. Mihaela Gherghişan va fi cu noi  în această seară şi ne va oferi detalii.  

În ţară PSD şi PNL nu au reuşit nici de această dată să doboare Guvernul în Parlament. Opoziţia a reuşit să strângă doar 190 de voturi din numărul minim de 236. Legea salarizării bugetare a fost astfel adoptată. PSD a anunţat însă că o va contesta la Curtea Constituţională. Între timp însă mamele, cărora guvernul tocmai le-a redus durata concediului maternal şi indemnizaţia aferentă, contestă în justiţie măsura executivului.

Şi, pe finalul emisiunii, o să discutăm despre cum au intrat în competiţie marile capitale europene, în încercarea de a atrage cât mai mulţi turişti în această perioadă a anului.

 
Emisiunea 40 de minute din 20 decembrie 2010