Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tulburările sociale reizbucnesc în Grecia

Ţara e paralizată de o grevă generală în timp ce pe străzile Atenei protestatarii s-au ciocnit violent cu poliţia. Creditorii internaţionali condiţionează menţinerea ţării sub perfuzie financiară, de un plan de austeritate axat pe noi reduceri de salarii în sectorul public, tăieri de pensii şi  diminuarea serviciilor sociale.

 

Şi spaniolii îşi strigă nemulţumirea în stradă. Astăzi sunt programate noi proteste după ce ieri 60 de persoane au fost rănite în timpul manifestaţiilor iar 35 arestate. Pe fondul măsurilor de asanare bugetară, protestatarii cer demisia guvernului și alegerea unei adunări constituante.

Reglementarea crizei transnistrene este discutată miercuri la Chişinău cu ocazia vizitei în capitala moldoveană a liderului separatist Evgheni Şevciuk. La începutul acestei săptămâni premierul Vlad Filat spunea că va "zbura şi pe Lună" pentru soluţionarea crizei din Transnistria şi că locul acestei regiuni este în Republica Moldova.

În timp ce România intenţionează să sprijine financiar statele vecine Siriei care au primit refugiaţi, Francois Hollande subliniază de la tribuna  ONU "urgenţa" unei acţiuni în Siria şi Sahel. Autorităţile din Mali au înaintat oficial secretarului general al ONU o cerere de intervenţie militară internaţională pentru recucerirea nordului ţării ocupat de grupări islamiste.

 
Emisiunea 40 de minute din 27 septembrie 2012