Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UDMR ar putea ieşi de la guvernare

UDMR a fost "trădată de partenerii de guvernare", susţine Antal Arpad, liderul filialei din Sfântu Gheorghe a formaţiunii, adăugând că preferă "alegerile anticipate decât jocul acesta". Banca Naţională şi-a prezentat joi raportul privind inflaţia. Parisul întinde covorul roşu pentru Hu Jintao. Preşedintele Chinei, declarat de revista Forbes cel mai puternic om din lume, se află în Franţa pentru o vizită de trei zile, de natură să confirme reîncălzirea relaţiilor bilaterale după o perioadă de tensiuni provocate de chestiunea tibetană.

Iese sau nu UDMR de la guvernare? Este întrebarea la al cărei răspuns se gândesc în aceste zile actorii scenei politice româneşti. Liderul Uniunii Marko Bela spune că interesul formaţiunii nu este de a părăsi puterea dar pe de altă parte atrage atenţia că nu doresc să facă parte dintr-un guvern minoritar cu majoritate aparentă. Discutăm subiectul în 40 de minute.

Banca Naţională şi-a prezentat joi raportul privind inflaţia. Vestea bună este că din 2012 aceasta va intra pe un trend descendent. Vestea mai puţin bună este ca, urmare a creşterii TVA, prognoza BNR pentru acest an şi pentru 2011 a fost majorată. Ce înseamnă asta exact ne lămurim în această seară.

Parisul întinde covorul roşu pentru Hu Jintao. Preşedintele Chinei, declarat de revista Forbes cel mai puternic om din lume, se află în Franţa pentru o vizită de trei zile, de natură să confirme reîncălzirea relaţiilor bilaterale după o perioadă de tensiuni provocate de chestiunea tibetană. ONG-urile se tem că în acest context preşedintele Nicolas Sarkozy va evita subiectele supărătoare precum drepturile omului.

O să vă spunem în această seară şi cum s-au reflectat alegerile legislative din Statele Unite în presa franceză. Cotidianul Le Monde de exemplu scrie că deşi republicanii au preluat controlul în Camera Reprezentanţilor, scrutinul prezidenţial din 2012 nu este jucat.

Pe final de emisiune o să vă povestim despre o apariţie editorială inedită în librăriile franceze. O carte despre istoria biletelor de metrou. O călătorie prin istoria modernă a Parisului, locul unde a apărut primul metrou şi unde în 1900 a fost vândut primul bilet de metrou.