Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE salvează Grecia, Irlanda şi Portugalia de la faliment

cum-cheltuit-polonia-toti-banii-ue-adevarul.jpg

EU salvează Grecia, Irlanda şi Portugalia de la faliment

Fondul European de Stabilitate Financiară le va oferi celor trei ţări credite cu dobâzi de 3,5%.

 

Decizia a fost luată la summit-ul liderilor zonei euro reuniti la Bruxelles. Comentăm pe larg în 40 de minute.

Europenii încep să fie decepţionaţi de Europa. Din 2008 încoace, când a izbucnit criza financiară mondială, a crescut numărul cetăţenilor care au început să vadă construcţia europeană cu alţi ochi. Clubul celor 27 începe să fie sinonim cu ideea de rigoare şi austeritate, şi nu cu progresul şi protecţia.

Fostul premier croat, Ivo Sanader, s-a prezentat astăzi pentru prima dată în faţa procurorilor de  la Zagreb, pentru a răspunde în cazul mai multor afaceri de corupţie care îi sunt imputate. Este oficialul cu cel mai înalt grad din ţară vizat de afaceri de corupţie şi deturnare de fonduri de la procalamarea independenţei Croatiei, în 1991.

Rămăşiţele fostului lider nazist Rudolf Hess, adjunctul lui Adolf Hitler, au fost incinerate iar cenuşa va fi împrăştiată în mare. Autorităţile au luat această decizie pentru că mormântul acestuia, din estul Germaniei, devenise loc de pelerinaj al neonaziştilor.

Pe plan intern vorbim şi despre iniţiativa unor deputaţi, atât de la putere cât şi din opoziţie, de a-i scuti de la plata ratelor la bănci, timp de 3 ani, pe săraci şi pe şomeri. Vă spunem care a fost reacţia bancherilor.