Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ungaria pune la îndoială aderarea României la Schengen

Intrarea celor două ţări în Spaţiul Schengen la termen ar urma să fie amânată, a anunţat ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, citat de agenţia germană de ştiri DPA. Mihai Tănăsescu reprezentantul Romaniei la Fond spune că cel mai probabil vom semna un nou acord de tip preventiv, în martie sau în aprilie.

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen continuă să agite apele la Bucureşti dar mai nou şi la Budapesta, după o declaraţie a ministrului maghiar de interne, preluată de o agenţie de presă germană,  potrivit căreia aderarea celor două state va fi amânată. Ministerul de externe de la Bucureşti reacţionează şi spune că declaraţia oficialului ungar a fost preluată greşit de presă şi că nu făcea referire la nici o amânare. În 40 de minute o intervenţie a ministrului român de externe Teodor Baconschi.

Conducerea FMI discută vineri, la Washington, situaţia României. Mihai Tănăsescu reprezentantul României la Fond spune că cel mai probabil vom semna un nou acord de tip preventiv, în martie sau în aprilie. Semnarea unui nou acord  la  doi ani de la parafarea primei înţelegeri de acest gen, reprezintă un eşec al politicilor economice guvernamentale. O spune consultantul financiar Ionel Blănculescu. Un interviu în emisiunea din această seară.  

În Franţa, anul 2011 începe într-un context de pesimism economic dar şi de efervescenţă politică pe fondul unei polemici legate de  durata săptămânii de lucru. Şi alte subiecte provoacă numeroase dezbateri. Care sunt acestea va spunem în 40 de minute.

ÎIn timp ce aeroporturile din întreaga lume se întrec în a se dota cu cele mai performante sisteme de protecţie, doi jurnalişti francezi au reuşit să urce la bordul unor avioane având asupra lor o armă semiautomată, demonstrând astfel deficienţele acestor filtre. Îmbarcările au fost făcute pe aeroporturile din Marsilia şi Roissy-Charles-de-Gaulle din Paris.

 
Emisiunea 40 de minute din 6 ianuarie 2011