Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liderul ultranationalist sirb, Tomislav Nikolici

200805-4601.jpg

Liderul ultranationalist sirb, Tomislav Nikolici

Nikolici, favorit al alegerilor de duminica, si posibil viitor premier al Serbiei sustine ca scenariul Kosovo s-ar putea repeta si in alte tari europene, inclusiv Romania

Nikolici, favorit al alegerilor de duminica, si posibil viitor premier al Serbiei sustine ca scenariul Kosovo s-ar putea repeta si in alte tari europene, inclusiv Romania.

Nikolici a declarat că apreciază sprijinul Bucureştiului faţă de Serbia, dar este nemulţumit că preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut în campania electorală Partidul Democrat (DS), proeuropean, condus de rivalul sau, Boris Tadici.

Referitor la faptul că România nu a recunoscut independenţa Kosovo, Nikolici a declarat că ţările care susţin Serbia sunt "prieteni dragi".

"Dar cred că România, ca şi alte ţări, va ajunge până la urmă să recunoască independenţa Kosovo. Probabil (ţările - n.r.) vor fi obligate să facă acest lucru ca o condiţie să obţină anumite lucruri de la UE sau din alte părţi. Chiar dacă şi România ar putea să aibă cândva probleme asemănătoare, ca şi alte ţări care nu au recunoscut deocamdată Kosovo, ca şi Spania (...) şi ca alţii", a declarat Nikolici.

La întrebarea dacă e de părere că scenariul Kosovo se va repeta şi în alte ţări, Nikolici s-a declarat convins că acest lucru se va întâmpla. "Vom aprecia întotdeauna prima reacţie a României, că nu a fost printe primele ţări care să recunoască statalitatea provinciei noastre. Chiar dacă preşedintele român îl sprijină direct pe Boris Tadici. Şi i-a invitat pe sârbii de origine română sa voteze cu Tadici. Asta nu o să schimbe totuşi relaţia mea ori sentimentele mele faţă de România", a adăugat el.

Întrebat cum vede o posibilă colaborare cu Partidul Democratic din Serbia (DSS) şi cu premierul Koştuniţa în cazul în care formaţiunea sa nu va avea suficiente mandate pentru a forma singură Guvernul, Nikolici a răspuns că nu se ştie dacă va fi nevoie de ajutorul DSS.

"Am dori să ne asumăm singuri responsabilitatea guvernării ţării. Am dori să formăm singuri Guvernul şi să ne asumăm singuri responsabilitatea pentru conducerea ţării. Am făcut deja de mai mult timp o ofertă serioasă de colaborare premierului Voislav Koştuniţa în privinţa pregătirii unui eventual nou Guvern. I-am făcut prima dată o astfel de propunere acum patru ani şi am înnoit-o recent. Dar lui Koştuniţa îi ia mult timp să se decidă atunci când are de făcut hotărâri importante", a declarat Nikolici.

Întrebat de ce crede că durează atât de mult, Nikolici a răspuns că premierului îi place să lase impresia că poate forma Guvernul cu oricare parte, cu oricare dintre cele două mari partide. "Dar dacă nu vrea să intre într-o coaliţie cu noi, desigur nu poate fi obligat să facă asta", a precizat el.

La întrebarea care ar fi primiele măsuri pe care le-ar lua în calitate de premier, Nikolici a răspuns că ar cere Rusiei să investească în Serbia, determinând în acest fel UE să acţioneze în acelaşi sens.

"Aţi văzut ce a făcut Berlusconi. La fel aş face şi eu. M-aş întâlni cu Vladimir Putin. Doar aşa aş putea face faţă presiunii pe care o va exercita, cel puţin în primele luni, UE. Aş cere Rusiei să investească în Serbia. Iar asta ar obliga UE sa acţioneze de asemenea. Mi-ar plăcea foarte mult să am o competiţie între aceste două părţi", a precizat liderul SRS.

Nikolici a făcut referire şi la investiţiile din ţara sa care, în opinia lui, ar trebui orientate în două direcţii, şi anume infrastructură şi economie. Au fost deja demarate programe în domeniul infrasctructurii cu bani din fondurile europene. Referitor la investiţiile economice, Nikolici a precizat că Serbia aşteaptă mai ales ajutorul Rusiei, cu care a încheiat deja acorduri privind existenţa unei pieţe libere bilaterale.

"Ceea ce Serbia are, de exemplu, şi România nu, este un acord important de acest fel, comercial, cu Rusia. Pentru investitorii străini, este de exemplu mai bine să construiască o fabrică în Serbia, decât în România, pentru că Serbia are avantajul acestor acorduri importante cu Moscova", a adăugat el.

"Costul cu forţa de muncă, cheltuielile de producţie ar fi cam la fel, dar Serbia are acest avantaj, că poate vinde în Rusia fără taxe. În plus, Serbia poate cumpăra din Rusia energie şi materii prime energetice la costuri preferenţiale, cu reduceri de până la 20 la sută. Un argument important în faţa investitorilor străini", a mai spus acesta.