Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Conducta Nabucco Vest a fost selectată ca rută pentru livrarea gazelor către Europa

Decizie majoră pentru independenţa energetică a României: Conducta Nabucco Vest a fost selectată ca rută pentru livrarea gazelor către Europa. Conducta de gaze va avea o lungime de 1.300 km, dintre care 470 de kilometri pe teritoriul României. 

Nabucco Vest a fost selectată drept rută central europeană de livrare a gazului din zăcământul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjan, informează consorţiul Nabucco. Dacă proiectul va fi realizat, România îşi va diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale şi va scăpa de dependenţa de importurile din Rusia. Propunerea Nabucco Vest, susţinută de toţi cei şase acţionari, a fost prezentată de reprezentanţii consorţiului la data de 16 mai. Proiectul are punctul de plecare în Bulgaria şi urmează să primească gazul azer via proiectul TANAP (Turcia - Azerbaidjan). Conducta ar urma să transporte gaz din apropierea graniţei turco-bulgare prin Bulgaria, România şi Ungaria în Austria, cu staţii de preluare în fiecare ţară de tranzit. Dacă proiectul Nabucco va demara, în România vor fi investiţi 1,2 - 1,5 miliarde de euro în lucrări de infrastructură şi logistică, a declarat anul trecut, la Bucureşti, directorul executiv al consorţiului Nabucco. Vlad Pavlovschi, director general al Nabucco România, a declarat recent că în cazul în care va exista un răspuns pozitiv din partea Shah Deniz, construcţia conductei Nabucco Vest va demara anul viitor.

Moody's degradează ratingul datoriilor pe termen lung ale Hidroelectrica cu două trepte.

Delegaţia greacă la Consiliul European solicită liderilor UE revizuirea planului de salvare îndemnându-i să ţină cont de "sacrificiile" grecilor.