Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noua lege a energiei a trecut de Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul noii Legi a energiei electrice şi a gazelor naturale. Prezent la dezbateri, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat că până la sfârşitul anului, piaţa energiei va fi una concurenţială.

 "Pot să vă asigur că până la sfârşitul acestui an va exista o piaţă concurenţială, nu vor mai exista contracte bilaterale cu băieţi deştepţi", a spus ministrul Economiei. Proiectul legii prevede liberalizarea totală a pieţei energiei începând chiar din acest an. Daniel Chitoiu a mai spus ca în privinţa anulării contractelor existente, nu poate spune "modalitatea şi rezultatul negocierilor", însă rezultatul îl vom vedea în perioada următoare. Legat de liberalizarea pieţei, ministrul Economiei mai spune că majorările de preţuri, trimestriale sau semestriale "sunt destul de rezonabile astfel încât să nu aibă influenţe majore asupra consumatorilor finali şi veniturilor populaţiei". În ceea ce priveşte liberalizarea, graficele de deschidere treptată a pieţei energei electrice şi gazelor naturale nu vor fi introduse în textul legii ca anexe. Acestea vor fi aprobate prin HG la propunerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Până în prezent, aceste grafice au primit acordul de principiu al Guvernului prin două memorandumuri, unul pe energia electrică şi celălalt pe gazele naturale. Liberalizarea se va face treptat începând din 2012 până în 2018.

Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui împrumut în valoare de 1 miliard de euro României

Nokia renunţă la încă 10.000 de angajaţi şi vinde producătorul de telefoane de lux Vertu