Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Opt organizaţii cer deputaţilor să respingă noul proiect al Legii Big Brother

lege-big-brother.jpg

Opt organizaţii cer deputaţilor să respingă noul proiect al Legii Big Brother

Opt ONG-uri şi asociaţii le cer deputaţilor să respingă noul proiect al Legii "Big Brother", cum a fost numită legea care i-ar obliga pe furnizorii de comunicaţii să le reţină tuturor utilizatorilor, pentru şase luni, datele de trafic de telefonie şi de internet.

O lege similară, adoptată în România în anul 2008, a fost declarată neconstituţională un an mai târziu, pe motive de încălcare a dreptului la viaţa privată. Noul proiect legislativ, aflat acum în dezbaterea Camerei Deputaţilor, propune o procedură vagă şi neclară de acces la date, susţin ONG-urile. Proiectul îi obligă pe furnizorii de telefonie şi internet să reţină sursa, destinaţia, data, ora şi durata convorbirii, tipul de comunicare şi echipamentul de comunicaţie al utilizatorului şi să pună aceste date la dispoziţia organelor de urmărire penală, instanţelor de judecată şi organelor de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale.

Propunerea legislativă nu se referă la conţinutul convorbirilor şi este motivată de autorităţi prin obligaţia de implementare a unei directive europene din 2006. Graba cu care autorităţile au suspus consultării publice acest proiect este legată de teama privind atragerea unei sancţiuni din partea Comisiei Europene, se arată într-o analiză HotNews.ro. 

Valentin Lazea, economist şef BNR: "Procesul de consolidare fiscală din România a fost mai mult decât necesar. Pieţele înşele l-ar fi reclamat"

Grecia: Liderii politici au ajuns la un acord asupra planului de austeritate necesar pentru a primi un nou ajutor financiar, crucial pentru soarta ţării

Dacia va produce trei modele complet noi în 2012, în uzina Renault din Maroc inaugurată oficial joi.