Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiect: Eliminarea tarifelor reglementate la energia electrică se va face în mai multe etape

priza-energie-electrica.jpg

Proiect: Eliminarea tarifelor reglementate la energia electrică se va face în mai multe etape

Eliminarea tarifelor reglementate la energia electrică se va face în 6 paşi pentru consumatorii industriali şi în 10 paşi pentru consumatorii casnici. 

 

Proiectul de lege privind eliminarea tarifelor reglementate la energia electrică va fi aprobat de Guvern luna aceasta, urmând să fie trimis Parlamentului în regim de urgenţă. Tarifele reglementate la consumatorii industriali vor fi eliminate treptat din luna septembrie 2012 până în ianuarie 2014, potrivit unui proiect de calendar obţinut de HotNews.ro. La consumatorii casnici, acest proces va începe în iulie 2013 şi va fi finalizat în decembrie 2017. Potrivit calendarului, la consumatorii industriali, eliminarea tarifelor reglementate se va face în 6 paşi, iar la consumatorii casnici în 10 paşi.

Eliminarea treptată a tarifelor reglementate înseamnă creşterea progresivă a cantităţii de energie livrate pe piaţa liberă către consumatori, însă acest lucru nu însemna că şi preţurile vor creşte cu acelaşi nivel. Potrivit proiectului, calendarul urmează să fie aprobat până pe 31 martie printr-un memorandum al Guvernului. De asemenea, eliminarea treptată a preţurilor reglementate este însoţită de un program de măsuri suplimentare care să ducă la creşterea concurenţei şi a transparenţei pieţei. Una dintre acestea este identificarea consumatorilor vulnerabili. Autorităţile statului (Guvern, Parlament, Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii, ANRE) trebuie să stabilească până în septembrie 2012 care sunt categoriile de consumatori vulnerabili şi să identifice metodele de protejare a acestora. 

Rata anuală a inflaţiei a atins în februarie un nivel minim record, ajungând la 2,59%.

Uniunea Europeană cere facilitarea confiscării activelor grupărilor criminale.