Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România stă bine la ponderea datoriei publice în PIB, dar ritmul de creştere al datoriei o plasează între primele şase ţări din UE

România avea, la sfârşitul primului trimestru, a patra cea mai mică datorie guvernamentală ca pondere în Produsul Intern Brut, din Uniunea Europeană.

Ţara noastră înregistra, însă, a şasea cea mai mare rată de creştere a datoriei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată un comunicat al oficiului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat. Astfel, la finele primului trimestru din acest an, România avea a o datorie guvernamentală de 36,3% din PIB, în creştere cu 5,4 puncte procentuale faţă de acelaşi trimestru al anului precedent. Pe de altă parte, România a înregistrat la începutul anului a şasea cea mai mare rată de creştere a datoriei publice ca pondere în PIB faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după Portugalia (17%), Cipru (11%), Irlanda (8,2%), Spania (7,4%) şi Marea Britanie (6,6%). Singurele ţări în care datoria publică a scăzut faţă de primul trimestru al anului 2011 au fost Germania, Ungaria, Grecia, Danemarca, Polonia şi Suedia.

 

Ministrul german al Economiei: Ideea ieşirii Greciei din zona euro nu mai este înspăimântătoare.

Studiu: Cei mai bogaţi oameni ai lumii deţineau la sfârşitul anului 2010 cel puţin 21.000 de miliarde de dolari în paradisurile fiscale.