Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sistemul bancar din România rămâne pe pierdere la jumătatea anului, în ciuda profiturilor raportate de câteva bănci

Sistemul bancar din România continuă să fie pe pierdere, în ciuda profiturilor raportate de câteva instituţii de credit, a confirmat pentru HotNews.ro Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR.  

"Momentan lucrăm la definitivarea  datelor, ultmele rapoarte fiind primite în cursul serii de marţi", a mai spus Nicolae Cinteza. Pe primul trimestru, băncile erau pe plus, dar profiturile au început să scadă abrupt începând cu luna aprilie. În ianuarie 2012, băncile raportau un profit cumulat de 361 milioane de lei, în februarie de 347 milioane, iar în aprilie de 165 de milioane. Declinul s-a accentuat, iar luna august găseşte sistemul pe minus. Dintre cele 41 de instituţii de credit, circa jumătate au fost pe profit, restul înregistrând pierderi. În 2011, sistemul bancar a înregistrat o pierdere de aproape 430 de milioane lei (100 de milioane de euro), faţă de un rezultat negativ de 516 milioane lei în 2010, reuşind să recupereze în ultima lună din anul precedent peste 400 de milioane lei. După primele 11 luni de anul trecut, sistemul raporta o pierdere de aproape 900 de milioane lei ( peste 200 milioane euro), dar în decembrie a recuperat aproape jumătate din rezultatul negativ.

 

Uzina Dacia din Mioveni a intrat în remont, iar în august producţia este oprită. Angajaţii au prime de vacanţă în valoare totală de circa 3,7 milioane euro.

Microsoft înlocuieşte Hotmail cu o aplicaţie mai modernă de e-mail: Outlook.com