Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


S&P: Riscul crescut al unei recesiuni în Zona Euro cere implementarea rapidă a mecanismului de supraveghere financiară

Riscul crescut al unei recesiuni în Zona Euro creşte nevoia ca guvernele din uniunea monetară să implementeze rapid măsurile de unificare a regulamentului bancar regional stabilite la Summitul de la Bruxelles din 28-29 iunie, dar şi să acorde ajutorul promis băncilor spaniole, a declarat economistul şef pentru Europa al agenţiei de rating Standars&Poor's, citat de Bloomberg.

Acesta a avertizat că situaţia economică actuală "împinge către recesiune şi stagnare, iar riscul unei recesiuni de tip 'double bip' (recesiune urmată de creştere iar apoi, din nou, de recesiune - n.red.) a crescut." "Majoritatea economiilor sunt fie din nou în recesiune - precum Spania şi Italia - sau foarte aproape de recesiune - precum Franţa şi chiar Germania", a explicat analistul S&P. Pentru a contracara acest trend, guvernele europene ar trebui să implementeze cât mai repede posibil acordul liderilor europeni, menit să soluţioneze criza datoriilor. Liderii Zonei Euro au ajuns la un acord-surpriza în urma dezbaterilor de la Summitul din 28-29 iunie,în încercarea de a ajuta Italia şi Spania să calmeze pieţele, precum şi asupra injectării a 120 de miliarde de euro pentru relansarea economiei europene. Până la sfârşitul anului ar urma să fie pus în practică un mecanism care să permită recapitalizarea directă a băncilor, sub anumite condiţii. 

FMI va reduce estimările pentru creşterea economică la nivel global în 2012.

Italia: Guvernul Monti a aprobat un program de austeritate de 26 mld. euro pentru următorii doi ani, pentru a evita creşterea TVA. / Spania: Mariano Rajoy anunţă măsuri suplimentare pentru reducerea deficitului. public

Finlanda preferă să iasă din Zona Euro decât să plătească datoriile altora - ministrul de Finanţe.