Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tratatul privind guvernanţa fiscală în Uniunea Europeană, semnat de liderii a 25 de state membre

Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare a fost semnat, vineri, de liderii a 25 de state membre ale Uniunii Europene, la Consiliul European de primăvară de la Bruxelles. 

 

Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a numărat printre semnatari. Marea Britanie şi Cehia sunt singurele ţări membre ale UE care nu se alătură Tratatului. Noul tratat fiscal introduce un set de reguli care să îmbunătăţească disciplina bugetară la nivelul regiunii, aducând şi penalităţi automate pentru statele care au semnat tratatul. La sfârşitul lunii ianuarie, statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat tratatul de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar. Acordul impune regula unui deficit maxim de 3% din PIB şi a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare şi sancţionare.

Atunci când se înregistrează o abatere de la acest obiectiv se declanşează automat un mecanism de corecţie, prin care statul membru în cauză va fi obligat să aplice măsuri pentru a se încadra în limitele stabilite. Sancţiunile financiare care vor fi impuse vor fi de maximum 0,1% din produsul intern brut al ţării respective. Doar statele care semnează şi ratifică tratatul pot beneficia apoi de fonduri din cadrul Mecanismului European de Stabilitate.

Bosch investeşte 43 milioane euro pentru extinderea fabricii din Blaj.

Maşinile electrice şi hibride din Bucureşti ar putea beneficia de parcare gratuită.