Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tribunalul Bucureşti a admis cererea Hidroelectrica de intrare în insolvenţă

Tribunalul Bucureşti a admis ieri cererea de intrare în insolvenţă a gigantului energetic Hidroelectrica, a anunţat administratorul judiciar numit de Tribunal, Remus Borza. 

"Este o sentinţă executorie care va fi pusă în aplicare imediat", a precizat acesta. Remus Borza este partenerul coordonator al firmei EuroInsol, care are în portofoliu insolvenţă Plafar, Romexpo sau UCM Reşita. Reorganizarea "înseamnă nu neapărat un paleativ, nu neapărat un panaceu, înseamnă o soluţie cât se poare de corectă care are în vedere eficientizarea indicatorilor macrofinanciari, macrocontabili", a adăugat Remus Borza. Pentru consumator, insolvenţa "nu înseamnă absolut nimic, este o stare de normalitate şi trebuie privită de către toată lumea cu mai multă maturitate cu mai mult discernământ. Trebuie văzute şi beneficiile stării de insolvenţă", a mai spus Remus Borza. Tot ieri, agenţia de evaluare Moody`s  a revizuit în scădere, cu patru trepte, de la Ba1 la B2, ratingurile pe termen lung ale Hidroelectrica şi le-a plasat sub revizuire, pentru o posibilă nouă retrogradare, din cauza recentei decizii a companiei de a-şi solicita insolvenţa. În traducere, acest lucru înseamnă finanţare în condiţii mai dure pentru Hidroelectrica, într-o perioadă în care nevoia de lichidităţi a companiei este vitală. Conducerea Hidroelectrica a solicitat intrarea în insolvenţă în urmă cu 3 zile, o mişcare surprinzătoare atât pentru piaţa de energie, cât şi pentru partenerii externi ai Romaniai.

Compania a explicat într-un comunicat publicat luni seară motivele care au determinat-o să solicite intrarea în insolvenţă. Printre acestea figurează seceta prelungită, care a generat reducerea cifrei de afaceri a companiei cu 10% în 2011, pierderi din diferenţe de curs valutar şi deprecierea leului, dar şi reducerea fluxurilor de numerar cu 27% în acest an. Compania susţine că cererea de intrare "în procedură generală a insolvenţei" are drept scop reorganizarea "activităţii conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat în condiţiile Legii 85/2006, la finalizarea căruia societatea să iasă din procedura insolvenţei şi să îşi continue activitatea comercială fără supravegherea autorităţii judecătoreşti".

Turcii de la Trakya Cam cumpăra o companie buzoiană de prelucrare a sticlei.

Producătorul BlackBerry pregăteşte noi concedieri.