Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 20 de ani, România va fi o Elveţie (La Repubblica)

farmacie.jpg

Peste 20 de ani, România va fi o Elveţie (La Repubblica)

Sub titlul “Farsă şi tragedie la Bucureşti“  ziarul italian La Repubblica, citat de site-ul presseurop.eu,  publică  un articol semnat de eseistul Adriano Sofri. Articolul începe cu o comparaţie între România şi Italia. “La fel ca Italia, România e plină de bănci şi biserici. Spre deosebire de Italia însă, tara e plină şi de farmacii şi de case de amanet".

Prezenţa farmaciilor pare că nu e un semn bun, deoarece durata medie de viata in Romania e cu opt ani mai scăzută decât în Italia.“ Cât despre casele de amanet, reprezintă una dintre instituţiile de bază ale unei ţări foarte sărace. Unele case de amanet afişează chiar mesajul ”deschis 24 de ore din 24”. ”Oamenii ar putea avea nevoie să îşi amaneteze credinţa la trei dimineaţa pentru a merge la farmacie… ”După ce vorbeşte despre problemele societăţii, despre problemele politice, eseistul incheie insa pe un ton optimist. ”Peste 20 de ani, România va fi o Elveţie, are tineri inteligenti, pregatiti si dispune de resurse pe care va invata sa le exploadeze. Deocamdata insa resursele sunt in mainile austricilor, rusilor, francezilor si americanilor, in timp ce romanii pierd bani in fata activitatilor coloniale”.

Liberation şi Le Figaro -  cota de popularitate a presedintelui francez a scăzut cu 11 % într-o lună !

Doar 44 % dintre francezi au o opinie favorabila fata de Francois Hollande, numarul celor care il critica fiind mai mare decat numarul celor care il apreciaza (47 % ) Le Figaro, da de inteles ca aceasta scadere e ceva normal. De fapt, Francois Hollande, nu a fost niciodata un politician popular. Pe tot parcursul vietii sale politice, nu a inregistrat decat o singura data o cota de peste 50 la suta in sondaje, se intampla in urma cu cateva luni, un rezultat care s-a concretizat la votul din primavara.

Hollande pierde multe puncte din cauza lipsei de actiune din ultimele saptamani si din cauza atacurilor care vin atat din stanga cat si din dreapta. In timp ce extrema stanga il acuza ca a pierdut trei luni fara sa faca nimic, partidul de dreapta, UMP, ii reproseaza ezitarile. « Nu a facut pana acum nici o reforma curajoasa, considera unul dintre liderii dreptei.  Din cauza ca vrea sa impace pe toata lumea, Francois Hollande da sentimentul ca nu reuseste sa ia decizii » – conchide Le Figaro.

 Le Monde : « Apple vrea să ucidă Google-ul ».

E o undă de şoc ale cărei efecte încă nu sunt cunoscute. Vineri, 24 august, un tribunal din California  a dat câştig de cauză americanuluiApple intr-un proces impotriva sud coreeanului Samsung. Amenda e colosala – 1 miliard de euro – Samsung fiind acuzat ca a copiat sase brevete ale Apple. Ca urmare, cifra de afaceri a lui Samsung risca sa se prabuseasca in Statele Unite.

De fapt, considera ziarul, Apple se lupta nu atat cu Samsung, cat cu motorul de cautare Google. Pentru ca Google foloseste un sistem de exploatare numit Android, despre care fostul patron al Apple, Steve Jobs, considera ca e furat de la Apple.  Ca urmare, Apple ar putea sa opreasca dezvoltarea Google pe piata telefoaneleor inteligente.

In plus, unul dintre beneficiarii colaterali ai stoparii dezvoltarii Google ar fi finlandezul Nokia, care pierduse startul in batalia pentru smartfone, dar care are ocazia sa reintre astfel in joc.

Kapital (Bulgaria)  : “Trăiască Franţa, trăiască Romii !”

Franţa, ca sa le poata permite romilor din România şi Bulgara să lucreze in Hexagon, a deschis piata muncii pentru TOTI cetatenii romani si bulgari. « Ar trebui sa le multumim romilor pentru ca au ajutat astfel la deschiderea unei piete importantein Europa » - scrie ziarul bulgaresc.  Dar trebuie sa mergem mai departe si sa remarcam ca statul francez arata ca stie sa apere valorile Republicii. Decizia Frantei e o lectie excelenta pentru toti conducatorii europeni. « Franta aduce dovada ca populismul nu e singurul raspuns pentru cauze atat de nepopulare cum ar fi integrarea romilor in Europa ».