Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acuzarea în faţa oglinzii (TAZ)

catalin-voicu-vlad-stanescu.jpg

Foto: Vlad Stănescu

Clasa politică din România este coruptă şi se luptă cu toate mijloacele împotriva oricărei reforme. Observaţii pe marginea unei restauraţii în procedură de urgenţă alături de Cătălin Voicu şi Sergiu Andon.

 

Pe 6 iulie a fost o zi fericită pentru deputatul socialdemocrat Cătălin Voicu. Cu ambele mâini vota suspendarea preşedintelui Traian Băsescu de parcă vroia să sublinieze cu statura sa „rotundă” toate ilegalităţile ultimei perioade. Uita că la începutul lui iunie fusese el însuşi condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare pentru mituirea unor judecători. La fel Sergiu Andon de la conservatori. Se plimba falnic pe holurile palatului lui Ceauşescu în ciuda unei decizii emise de ANI care îl face incompatibil cu funcţia de deputat din cauza unui conflict de interese. Dar asta nu contează nici pentru el nici pentru colegii parlamentari.

Din această zi de vineri, Voicu şi Andon vor putea dormi mai liniştiţi. Fără Traian Băsescu, un preşedinte care a rupt pactul cu oligarhii români, ce li se mai poate întâmpla? Încă din 2007, Băsescu publica un bilet de la premierul Tăriceanu care îl ruga atunci să intervină în favoarea omului de afaceri Dinu Patriciu. Şi atunci a fost suspendat preşedintele, dar la referendum demiterea nu s-a concretizat. Astăzi însă, popularitatea sa este extrem de scăzută.

Sigur, putem înţelege că pe românul de rând îl interesează condiţiile sale de trai în primă fază, iar acestea nu sunt tocmai roze după măsurile de austeritate promovate de Traian Băsescu. Nici măcar nu e surprinzător că 41% din români tânjesc după siguranţa socială dinainte de 1989. Sigur, Băsescu a făcut şi multe greşeli, stilul său prezidenţial e discutabil, unele afirmaţii chiar condamnabile. Dar Constituţia nu a încălcat-o şi acesta este singurul motiv legal pentru o suspendare şi/sau demitere. O vină, dacă are, este aceea că a susţinut forţe independente, precum cele promovate de Monica Macovei, pentru consolidarea statului de drept în România şi pentru crearea unui sistem juridic funcţional. De aceea, Traian Băsescu este detestat de corupţii din toate partidele. Da! Şi de cei din PDL, partid care oficial îl susţine.

În România, sistemul de partide nu este organizat după schema clasică occidentală. Ideologii nu există, doctrine nici atât. Există unitatea politicienilor în a se apăra pe ei şi propriile interese. Restul este doar o adunătură conjuncturală orientată spre profit, deseori ilicit. Totul a culminat cu condamnarea lui Adrian Năstase. Până aici! Un fost premier, unul din cei mai puternici oameni din România la închisoare? Unde s-ar fi oprit toate astea? Atentatul la interesele politicienilor prin Justiţie este de neiertat în România.

 

Temeri privind un derapaj al puterii în spatele demiterii preşedintelui (Le Monde)

Lovitură de stat deghizată, derapaj al puterii sau simplă alternanţă la conducere? Demersul de demitere a preşedintelui român a provocat îngrijorări profunde în Europa occidentală. Pentru că în spatele procedurii legale par să se ascundă nişte semnale de subordonare a justiţiei de către noul Guvern al unei ţări unde demonii corupţiei încă nu au fost învinşi.

Cotidianul francez explică cititorilor săi în mai multe capitole criza politică de la Bucureşti. Dintre ele, cel mai amplu este intitulat „mâna forte asupra instituţiilor statului”. Deşi majoritatea parlamentară era în mod evident suficientă pentru suspendarea preşedintelui, coaliţia de stânga de la Bucureşti a avut grijă să nu lase la voia întâmplării niciun detaliu. Aşa au fost demişi şefii Camerelor Parlamentului, iar preşedintele PNL Crin Antonescu a ajuns între timp chiar şef interimar al statului. Aşa a fost schimbat Avocatul Poporului, singura instituţie ce poate contesta Ordonanţe ale Guvernului la Curtea Constituţională. Aşa au fost schimbate conducerile de la Institutul Cultural Român, de la Televiziunea Publică, iar Monitorul Oficial a fost trecut în subordinea directă a Executivului.

Punctul culminant al acestei înşiruiri de evenimente a fost ignorarea deciziei CCR în chestiunea reprezentării României la Bruxelles, când instanţa a decis că preşedintele este îndreptăţit de lege să participe la Consiliul European, dar Victor Ponta nu a fost de acord. Ameninţarea anulării efectelor juridice a provocat cele mai virulente reacţii europene şi au condus la situaţia de astăzi.

 

Premierul român promite respectarea legii (Financial Times)

Victor Ponta a promis că litera legii va fi rspectată în tensionata luptă politică dintre el şi preşedintele Traian Băsescu. Premierul a promis că va remedia imediat orice derapaj democratic identificat de Comisia Europeană. Miercuri, Executivul comunitar se va reuni pentru a discuta situaţia din România.

„Chiar dacă o singură decizie luată de noi la Bucureşti nu respectă standardele europene, nu voi cere şase luni sau un an. Mă voi întoarce la Bucureşti şi, în măsura în care ţine de Guvern, voi face toate modificările imediat”, a spus Victor Ponta într-un interviu pentru Financial Times. Premierul a mai spus că a fost „foarte îngrijorat de reacţiile Europei şi tocmai de aceea” se află la Bruxelles pentru a da asigurări că statul de drept va fi respectat în România „în ciuda unor metode uneori balcanice de rezolvare a disputelor politice”.

Comisia Europeană a anunţat că se va reuni miercuri pentru a analiza situaţia din România. Între timp, Victor Ponta a anunţat că referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu se va desfăşura conform deciziei CCR. Înseamnă că plebiscitul nu va putea fi validat dacă la urne nu se prezintă 50% + 1 din alegătorii înscrişi pe listele electorale.