Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Afacerea Hodorkovski: noul proces al Moscovei (Liberation)

hodorkovsky-arestat.jpg

Mihail Hodorkovski după pronunţarea sentinţei

„Încarcerat în Siberia de circa 7 ani, ex-oligarhul rus a fost din nou condamnat luni, 27 decembrie, de această dată pentru furt de petrol. Răzbunare politică, aservirea mediului de afaceri?” (Le Figaro). „În timp de criză, Belgia continuă” (La Croix). „Franţa se pregăteşte pentru un an crucial în Afghanistan” (Le Monde). „Bruxelles vrea să limiteze achiziţiile Chinei” (Les Echos). „Gbagbo, singur contra tuturor” (Aujourd’hui en France/Le Parisien).

Ziarele franceze şi europene scriu mult despre afacerea Hodorkovski.

Liberation titrează: „Afacerea Hodorkovski: noul proces al Moscovei. La capătul unei proceduri fabricate ca în anii 1930, un tribunal l-a considerat vinovat pe Mihail Hodorkovski, fostul patron al grupului petrolier Iukos şi simbol al Opoziţiei anti-Putin”.

Încarcerat în Siberia de circa 7 ani, ex-oligarhul rus a fost din nou condamnat luni, 27 decembrie, de această dată pentru furt de petrol. Răzbunare politică, aservirea mediului de afaceri?”, se întreabă cotidianul conservator Le Figaro. „Motivele coborârii în infern a fostului patron al companiei Iukos sunt multiple şi tenebroase”. Hodorkovski riscă să petreacă încă 14 ani suplimentari în închisoarea siberiană. Pentru numeroşi observatori occidentali, condamnarea lui Hodorkovski nu este justiţie ci hărţuire. Pentru a înţelege această afacere trebuie să ne întoarcem în timp, în anii 2000, când Vladimir Puţin, ajuns la Putere, încearcă să preia controlul sferelor economice după dezordinea din perioada Boris Elţîn.

Criza din Belgia reţine şi ea atenţia ziarelor franceze şi europene deoarece se împlinesc 200 de zile de la alegeri iar ţară nu are, încă, un Guvern.

În timp de criză, Belgia continuă”, ironizează cotidianul La Croix. „La aproape 200 de zile de la alegerile generale, ţara nu are încă Guvern”, constată La Croix. În tradiţionalul său mesaj de Crăciun, regele Albert al II-lea a făcut apel atât la flamanzi cât şi la waloni să se pună de acord, căci „instabilitatea politică riscă să coste ţara, având în vedere că bugetul pe 2011 nu a fost încă adoptat. În aceste condiţii belgienii, fie ei flamanzi sau francofoni se detașează tot mai mult de politică”. De ce nu este totuşi afectată de criza economia belgiană? Legăturile sale strânse cu economia germană care cunoaşte o creştere substanţială.

Un alt subiect des întâlnit în presa franceză şi europeană: noua strategie franceză din Afghanistan.

Franţa se pregăteşte pentru un an crucial în Afghanistan”, afirmă Le Monde. „Soldaţii francezi întâmpină o puternică rezistenţă în provincia Kapisa (în Nord Estul ţării)”. „Va fi un an decisiv!” – este afirmaţia ministrului apărării, Alain Juppe’. De ce? Fiindcă în 2011 aliaţii au decis să înceapă transferul progresiv al securităţii ţării în mâinile forţelor afghane. Începe o perioadă de tranziţie iar forţele angajate, inclusiv Franţa, trebuie să obţină succese militare pentru a evita ca odată acest transfer încheiat, ţara să cadă în mâinile talibanilor. Noua strategie a Franţei mai prevede continuarea pregătirii ofiţerilor afghani şi investiţii pentru dezvoltare. Probabil că Franţa va fi solicitată să participe şi la formarea unei forţe de reacţie rapidă care să asigure sprijinul forţelor afghane după 2012.

Să notăm şi alte subiecte de interes pentru europeni.

Bruxelles vrea să limiteze achiziţiile Chinei”, titrează Les Echos, precizând că „investiţiile chineze în sectoarele sensibile neliniștesc Comisia Europeană”.

Le Figaro scrie despre „zona euro: provocările extinderii”, amintind că Estonia aderă la 1 ianuarie 2011.

Presa italiană continuă să scrie despre atentatele cu bombă de la Roma.

Colete-capcană, controale la consulate. Bombă adevărată care, din întâmplare, nu a explodat”, este titlul din Corriere della Sera, referitor la atentatul de la ambasada Greciei de ieri dimineaţă.

Şi presa britanică scrie despre terorism dar despre cel islamic: „nouă presupuşi terorişti arestaţi la Londra rămân în arest”, notează The Guardian. „Cei nouă sunt bănuiţi că ar fi pus la cale mai multe atacuri cu bombă, de Crăciun, în mai multe locuri simbolice din Londra”.

L’Humanite’ scrie despre „codul francez al muncii care împlineşte astăzi 100 de ani”.

Gbagbo, singur contra tuturor”, scrie Aujourd’hui en France/Le Parisien. „Ieri la Paris, partizanii preşedintelui ales, Alassane Ouattara, au luat pentru câteva ore controlul ambasadei Coastei de Fildeş, aşteptând numirea unui nou diplomat. Presiunea se accentuează la adresa preşedintelui autoproclamat, Laurent Gbagbo, care refuză să părăsească Puterea”.

Solduri: începând de acum cumpăraţi mai ieftin pe site-urile internet englezeşti”, recomandă France-Soir.

Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu