Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Atacul din Parlament" şi "Contraatacul preşedintelui Băsescu" (FAZ)

atacul-parlament-contraatacul-presedintelui-basescu-faz.jpg

Preşedintele Traian Băsescu ar putea fi suspendat vineri de Parlament.

Votul de azi al Parlamentului român privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu e comentat pe larg în presa germană, austriacă şi elveţiană. Frankfurter Allgemeine Zeitung de exemplu informează despre "Atacul din Parlament" şi "contraatacul preşedintelui Băsescu", după citirea cererii de suspendare.

FAZ mai notează că în eventualitatea suspendării preşedintelui în exerciţiu,  cea mai înaltă funcţie din stat i-ar reveni co-liderului USL, Crin Antonescu, proaspăt uns şef al Senatului, în baza "încălcării reglementărilor în vigoare ale Parlamentului României". Prestigiosul cotidian german menţionează şi poziţia din ultimul timp a UDMR şi minorităţilor naţionale, apreciind că va fi "interesant" de urmărit cum se vor poziţiona  acestea vineri.

Acum, Victor Ponta pare determinat "să îşi consolideze puterea prin epurări în stil bolşevic", fiind complet "netulburat" de avertismentele constituţionaliştilor şi societăţii civile cu privire la  "torpilarea separaţiei puterilor în stat", scrie Die Presse. Potrivit analiştilor austrieci, Ponta se poate aştepta de-acum să fie pus la zid de către conservatorii europeni, aşa cum au făcut-o socialiştii în ultimele luni în cazul premierului ungar, Viktor Orban.

Prestigiosul cotidian elveţian Neue Zurcher Zeitung cataloghează "concepţia despre drept" a premierului Ponta drept "comunistoidă", relatând atât despre intrarea pe care acesta şi-a făcut-o la recentul Consiliu European, în baza ignorării unei hotărâri a Curţii Constituţionale, cât şi despre atacurile fără precedent ale USL la independenţa justiţiei din România, de la demiterea Avocatului Poporului şi îngrădirea atribuţiilor Curţii Constituţionale, până la decapitarea nestatutară a preşedinţilor ambelor Camere ale Parlamentului.

 

Accidentul nuclear de la Fukushima, un "dezastru creat de om"

 

Presa internaţională tratează şi alte subiecte, spre exemplu, accidentul nuclear de la Fukushima. Acesta a fost un "dezastru creat de om" şi nu doar provocat de cutremurul şi tsunamiul care au avut loc pe 11 martie 2011, în nord-estul Japoniei, a concluzionat o comisie de anchetă mandatată de Parlamentul nipon, scrie AFP.

"Este clar că acest accident este un dezastru creat de om. Guvernele trecute şi cel aflat acum la conducere, autorităţile şi compania Tokyo Electric Power au eşuat în datoria lor de a proteja vieţile oamenilor şi societatea", se arată în  raportul oficial. Amintim că pe 11 martie 2011, centrala de la Fukushima a fost avariată de un tsunami devastator, provocat de cutremurul de 9 grade care a lovit Japonia. Accidentul a declanşat cea mai importantă criza nucleară civilă de după cea înregistrată la Cernobâl (Ucraina), în 1986.

 

Îngrijorări în cazul Iuliei Timoşenko

 

Tot AFP scrie că un deputat olandez al Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa s-a întâlnit miercuri cu opozanta ucraineană Iulia Timoşenko, într-un spital din Harkov. Anunţul a fost făcut de OSCE într-un comunicat citat de AFP. "Apreciez faptul că autorităţile ucrainene mi-au acordat posibilitatea de a o întâlni pe Timoşenko şi sper că această vizită marchează începutul unui angajament permanent al Ucrainei în favoarea valorilor OSCE şi a unui dialog cu OSCE", a explicat Coskun Coruz. Întâlnirea cu Iulia Timoşenko a durat aproape două ore şi aceştia au putut discuta despre importanţa unui sistem judiciar independent şi despre o reformă penitenciară în Ucraina, a precizat OSCE, care are sediul la Viena. "Am sentimente pozitive cu privire la o reformă a procedurii penale, însă am mari motive de îngrijorare cu privire la cazul Timoşenko. Trebuie să existe transparenţă în întreg dosarul", a regretat deputatul olandez, care s-a întâlnit de asemenea cu agenţi penitenciari, magistraţi ai Parchetului şi directorul spitalului din Harkov.

Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, s-a întâlnit anterior, pe 11 mai, cu lidera Opoziţiei ucrainene pe patul ei de spital. Adunarea Parlamentară a OSCE se va reuni joi în Monaco şi va dezbate o rezoluţie în vederea ameliorării statului de drept în Ucraina. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a apreciat pe 3 iulie că arestarea fostului ministru de Interne al Iuliei Timoşenko, Iuri Lutenko, a fost "arbitrară" şi a condamnat Ucraina la o amendă de 15 mii de euro.