
Presa internaţională
Atentat islamist în inima Stockholmului (La Croix)
politisti-suedezi-atentat.jpg

Ziarele europene scriu despre atentatele islamiste din Suedia. Multe ţări au numeroşi imigranţi şi cetăţeni de confesiune musulmană.
„Atentat islamist în inima Stockholmului”, titrează La Croix.
Aujourd’hui en France/Le Parisien ne informează că „un site islamist afirmă că are cunoştinţă despre identitatea teroristului kamikaze”.
„Suedia lovită de jihad”, este titlul din Liberation.
„Dublul atentat ratat de la Stockholm”, este titlul din Le Figaro.
Presa britanică oferă mai multe amănunte.
„Teroristul sinucigaş suedez, Taimur Abdulwahab al-Abdaly, a trăit în Marea Britanie”, este titlul din The Telegraph. Taimur avea 28 de ani şi a venit în Europa din Irak, în 1990, împreună cu familia. Din fericire, doar una din centurile cu explozibil s-a declanşat, provocând astfel doar moartea sa şi rănirea uşoară a doi trecători. Totuşi, cu puţin înainte, în maşina sa au explodat mai multe butelii cu gaz, explozii care, din fericire, nu au făcut victime.
„Conexiunile britanice ale lui Taimur Abdulwahab al-Abdaly sunt investigate de poliţie”, notează The Guardian.
Toate aceste ziare subliniază că astfel de evenimente riscă să adâncească şi mai mult prăpastia dintre majorităţi şi minorităţile musulmane. Iată de ce, reprezentanţii acestei comunităţi s-au grăbit, care mai de care, să condamne atentatul. „Ceea ce s-a întâmplat este teribil şi merge împotriva valorilor islamului”, a declarat preşedintele comunităţii musulmane din Suedia, comunitate ce numără 250.000 de membrii, la o populaţie a Suediei de 9 milioane de locuitori.
Islamul continuă să încingă spiritele şi în Franţa, mai ales după ce Marine Le Pen, noua şefă a Frontului Naţional a comparat rugăciunea musulmană cu ocupaţia nazistă. Presa din Hexagon este de părere că Marine Le Pen vrea să ocupe spaţiul mediatic înainte de alegerile din 2012, e drept cu o temă de interes pentru francezi: islamul.
Liberation titrează ironic: „Sfârşitul lui Papa” – Marine încearcă să se impună după retragerea tatălui, Jean-Marie Le Pen şi acest lucru dovedeşte că, „în ciuda unui lifting mediatic, Frontul naţional nu s-a schimbat deloc”.
Însă „aceste declaraţii ale lui Marine Le Pen jenează dreapta franceză”, care este obligată să ridice şi ea tonul faţă de islam şi imigraţie pentru a nu pierde electoratul tentat să voteze cu extrema dreaptă, constată Ouest-France. 27 % dintre francezi, deci o parte însemnată a electoratului, are opinii pozitive despre formaţiunea de extremă-dreaptă. Mulţi au în cap momentul din aprilie 2002 când Jean-Marie Le Pen a ajuns în turul al doilea al prezidenţialelor.
Presa franceză şi europeană se interesează şi de criza guvernamentală din Italia.
Cotidianul economic italian, Il Sole 24 Ore ne informează că „începând de miercuri, Partidul condus de preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini, devine partid de Opoziţie”. Este citată declaraţia acestuia care ţine loc de titlu: „ar merge şi un Guvern condus de Giulio Tremonti”, adică de actualul ministru al Economiei.
Şi cotidianul elveţian Le Temps se ocupă de subiect şi titrează pe prima pagină: „Aşteptând căderea lui Berlusconi, Il Cavagliere”. Marţi, 14 decembrie, Parlamentul de Roma va vota două moţiuni de cenzură care ar putea duce la căderea Guvernului. Dar „ce alternativă avem la Berlusconi?”, se întreabă cotidianul editat la Geneva. Premierul se bucură, totuşi, de simpatia a 40 % dintre alegători, fiind omul politic italian cel mai popular. Le Temps este de părere că Italia va reveni la tradiţionala să instabilitate politică, generată de marile coaliţii guvernamentale, iar acest lucru se va repercuta negativ asupra acţiunii Guvernului, mai ales în timp de criză.
Să notăm şi alte subiecte de interes pentru europeni.
Les Echos scrie că „influenţa crizei continuă să frâneze industria”.
Pe prima pagină a cotidianului editat de Vatican, Osservatore Romano, citim despre consiliul franco-german de la Fribourg, o analiză a discuţiilor dintre Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy: „apărarea monedei comune, euro, după Merkel şi Sarkozy”. Cei doi au cerut celorlalți lideri europeni mai multă responsabilitate în aplicarea măsurilor anticriză şi de relansare a economiei.
„Atenţie! Zăpada revine!”, previne Aujourd’hui en France/Le Parisien, cotidianul francez cu cel mai mare tiraj. „Frigul şi zăpada (începând de miercuri) pot încă să jeneze serios traficul în toată ţară”, constată cotidianul popular.