Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentate misterioase contra unor ambasade la Roma (Le Figaro)

„Ambasade vizate de colete-capcană” (Aujourd’hui en France/Le Parisien). „Anarhiştii revendică coletele-capcană de la ambasade” (Il Secolo XIX). „Frică în capitală” (Corriere della Sera). „Un om se aruncă din balconul Parlamentului român” (20 Minutes). „Se aruncă din balcon pentru a protesta împotriva tăierilor bugetare” (Irish Times). „20 % dintre cadourile primite de francezi nu sunt pe gustul lor şi sunt revândute” (Aujourd’hui en France/Le Parisien).

Un subiect aflat în atenţia ziarelor franceze şi europene este legat de atentatele cu pachete-capcană de la Roma.

Atentate misterioase contra unor ambasade la Roma”, scrie Le Figaro.

Ambasade vizate de colete-capcană”, ne informează Aujourd’hui en France/Le Parisien.

Presa italiană este mai precisă: „anarhiştii revendică coletele-capcană de la ambasade”, este titlul din Il Secolo XIX, cotidian cu simpatii de centru-dreapta.

Frică în capitală”, scrie Corriere della Sera. „Roma, colete capcană la ambasade, revendicare anarhistă. Două persoane au fost rănite în urma exploziilor. Atentatele amintesc de seria de plicuri-capcană care au explodat în Grecia acum o lună. Autorităţile cred că alte pachete –capcană nu au fost încă distribuite de poştă”. Pachetele-capcană de la Roma au fost revendicate de Federaţia Anarhistă Informală – un grup cunoscut anchetatorilor italieni. Ministerul italian de interne afirmă că grupurile anarhiste din Grecia, Italia şi Spania au legături foarte strânse şi sunt foarte violente. Atentatul care a vizat ambasada Elveţiei poate avea legătură cu arestarea unor membri ai unui grup anarhic ecologist de către autorităţile elveţiene, grup care a lansat pe internet un apel la solidaritate.  

Cum comentează presa internaţională episodul petrecut în Parlamentul României când un angajat al TVR s-a aruncat de la balcon?

România: un om se aruncă din balconul Parlamentului”, scrie Le Figaro. „Ar fi acţionat astfel pentru a protesta faţă de politica de austeritate a Guvernului. În ciuda unei căderi de la 7 metri, zilele sale nu sunt în pericol”.

România: se aruncă de la balconul Parlamentului pentru a denunţa planul de austeritate”, citim în Aujourd’hui en France/Le Parisien.

Un om se aruncă din balconul Parlamentului român”, notează şi ziarul 20 Minutes care informează că „Guvernul român rezistă la cea de-a 4 moţiune de cenzură”.

Se aruncă din balcon pentru a protesta împotriva tăierilor bugetare”, scrie şi Irish Times, cotidian irlandez.

Un tată se aruncă din balconul Parlamentului în semn de protest”, titrează The Telegraph.

Titluri asemănătoare găsim şi în tabloidul britanic The Sun şi în Daily Mirror: „tatăl unui copil cu handicap s-a aruncat de la balconul Parlamentul României, pentru a protesta împotriva măsurilor luate de guvernanţi. Bărbatul lucrează ca electrician la postul public de televiziune şi a sărit de la balcon la scurt timp după ce premierul Emil Boc a luat cuvântul“.

Protestatar se aruncă de la un balcon situat la 7 metri în aula Parlamentului român”, notează şi The Independent.

Mai toate ziarele citate redau cuvintele pronunţate de Adrian Sobaru înainte de a se arunca de la balcon: „Boc, mi-ai ucis familia!" "Aţi luat pâinea de la gura copiilor mei!". Premierul român a declarat că această tragedie l-a şocat şi a făcut apel la calm pentru traversarea acestor momente dificile. Moţiunea de cenzură a fost respinsă fără probleme, căci deputaţii Opoziţiei au părăsit sala.

Zăpada şi gheaţa continuă să facă dificultăţi transportatorilor europeni. Dar şi călătorilor.

50 % din zboruri sunt anulate la Roissy-Charles de Gaulle”, ne informează Aujourd’hui en France/Le Parisien. „Aeroportul s-a transformat într-o adevărată tabără. Paturi pliante şi chiar saltele pe jos au fost dispuse chiar în fata ghișeelor  de îmbarcare. Oamenii încearcă să se odihnească care cum pot. Anna Marina Patruno, nu reuşeşte să doarmă. Avionul meu trebuia să decoleze la 19h20 spre Veneţia dar a fost anulat fără a mi se comunica motivul. Dacă totul merge bine sper să iau avionul de vineri de la 7 dimineaţa”, a declarat cotidianului Aujourd’hui en France/Le Parisien aceasta italiancă de 48 de ani care s-a aflat la Paris din motive de serviciu. Alţi pasageri blocaţi pe aeroport au probleme serioase. Este dat exemplul lui Zakaria, marocan, a cărui soţie este însărcinată în 6 luni şi are dureri. Imposibil de găsit un medic. Cei doi se află la Roissy-Charles de Gaulle de joi dimineaţă.

Şi cotidianul Le Monde se ocupă de vreme şi propune un întreg dosar – „Clima: ne îndreptăm oare în Europa către ierni mai geroase?”.

Aujourd’hui en France/Le Parisien încearcă să vină în ajutorul celor care nu au cumpărat încă cadouri. 20 de idei de cadouri în ultimul moment: parfumuri, bijuterii, eşarfe şi mănuşi dar şi cecuri-cadou (adică bonuri valorice în magazine), ciocolată, cărţi. Cotidianul dă şi programul de lucru al principalelor magazine pariziene şi ne informează că „20 % dintre cadourile primite de francezi nu sunt pe gustul lor şi sunt revândute”.

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu