
Presa internaţională
Barack Obama consoleaza familiile victimelor din Newtown (Der Spiegel)
hi-obama-newtown-8col.jpg

Intreaga America e profund socata si sufera alaturi de familiile copiilor ucisi vineri seara. Din emotie se naste si furie si Barack Obama s-a folosit de prilej pentru a promite ca se va ocupa personal de inasprirea legislatiei armelor in SUA. America trebuie sa faca mai mult pentru a-si proteja copiii, a spus el la Newtown. Si momentul e acum. A fost deja al patrulea masacru de aceste proportii in primul sau mandat prezidential. “Astfel de evenimente nu trebuie sa devina rutina. Aceste tragedii trebuie sa se sfarseasca si pentru asta trebuie sa ne schimbam noi”, a spus Barack Obama.
In afara emotiei si a furiei mai este si intrebarea “De ce”. Politia statala nu a dezvaluit niciun detaliu cu privire la motivele atentatorului, dar a precizat ca a strans multe indicii. Adam Lanza a intrat in scoala primara si a tras peste o suta de gloante. La el mai avea alte cateva sute de cartuse. A avut la el doua pistoale si o arma de asalt. In portbagajul masinii sale a mai fost gasita o carabiniera. Lanza nu a lasat nicio scrisoare de adio sau vreo marturie despre fapta sa. Inainte de a pleca la scoala din Newtown si-a distrus si computerul. Prima victima a sa a fost propria mama. Impuscata in cap de mai multe ori.
Un milion de arme vandute lunar in SUA (Le Figaro)
Vanzarile de arme din SUA nu cunosc nicio incetinire, nici macar din cauza crizei. Pe de alta parte insa, numarul celor care poseda arme este in scadere. Numai anul trecut au fost inregistrate 16,5 milioane de noi cereri de inregistrare a armelor de foc. Este un numar in continua crestere din 1998 incoace cand au fost publicate pentru prima data astfel de statistici.
Nici aceste date nu sunt insa extrem de exacte pentru ca o persoana care cumpara mai multe arme in acelasi timp este contabilizata doar o singura data in registrul FBI. Plus ca vanzarea ilegala de arme ramane, in mod evident, in afara oricarei statistici. In ciuda acestor tendinte, numarul americanilor care poseda arme tinde sa scada. Nu exista date oficiale in acest sens, dar un sondaj realizat de Universitatea din Chicago arata ca, in 2010, 21% din americani aveau cel putin o arma. Prin comparatie cu anul 1973, cand 50% din americani aveau arme, scaderea este evidenta. In ceea ce priveste cifra de afaceri generata de sectorul armelor, aceasta ar fi de 2,7 miliarde de dolari anual pentru armele de mici dimensiuni cu un total de 10.000 de locuri de munca in domeniu. Armele de mare calibru – ne referim aici si la bombe si rachete – produc si ele circa 2 miliarde in fiecare an. Bineinteles ca asociatiile din domeniu contrazic datele oficiale si spun ca cifra de afaceri pe intregul sector (incluzand furnizorii de subansamble si reteaua de distributie) ar fi de 4 miliarde de dolari anual. Conform acestora, peste 98.000 de persoane ar depinde cu locurile de munca de sectorul fabricarii armelor.
Nu exista protectie absoluta impotriva psihopatilor (Die Welt)
Dezbaterea cu privire la inasprirea legii armelor in SUA va lua acum proportii. Poate e o ocazie buna, desi tragica, pentru ca discutiile sa aiba intr-adevar si efecte practice. Pentru ca pana acum dezbaterea despre armele americanilor a fost vorbarie goala.
Si discutiile nu sunt de purtat numai la nivelul statelor americane. E nevoie de reglementari federale, de o interdictie a armelor de asalt la nivelul intregii Americi. A existat o asemenea interdictie in perioada presedintelui democrat Bill Clinton. S-ar putea reveni la acea situatie fara a afecta dreptul americanilor la port-arma prevazut in Amendamentul al Doilea al Constitutiei. Ar fi o idee buna sa existe un registru national al tuturor armelor si al tuturor proprietarilor. Ar fi bine ca perioada de asteptare pana la achizitionarea unei arme sa fie mai lunga si sa permita o verificare amanuntita a antecedentelor penale si a eventualelor dezechilibre psihice. E evident insa ca nici macar aceste reglementari nu ar oferi o protectie absoluta impotriva psihopatilor.
Newtown e in statul Connecticut – care are una din cele mai severe legislatii a armelor din intreaga America. Adam Lanza a avut insa acces la armele mamei sale care l-a si trainuit in folosul lor. Iar interzicerea armelor de asalt ar fi o masura logica. Ele nu folosesc nici la vanatoare nici la autoaparare. Amocuri vor mai avea loc. Dar daca numarul victimelor in urma uzului armelor ar scadea cu cateva mii de la actualul prag de 30.000 in fiecare an, progresul ar fi enorm.
Gerard Depardieu isi preda pasaportul francez si devine cetatean al lumii (Le Monde)
Polemica dintre marele actor francez si guvernul francez a ajuns la un nou nivel. Gerard Depardieu a fost subiectul criticilor din partea premierului Jean-Marc Ayrault. Asa ca in replica, actorul i-a adresat primului ministru o scrisoare deschisa in Journal du Dimanche.
“Mediocru? Ati spus mediocu? Si cat de mediocru este!”, i-a scris Gerard Depardieu lui Jean-Marc Ayrault care asa descrisese gestul actorului de a se muta in oraselul belgian Nechin din cauza cresterii taxelor pentru bogatii Frantei. Depardieu s-a simtit jignit si injurat de cavalcada de critici la adresa sa. “Va predau pasaportul meu si asigurarile sociale de care nu m-am folosit niciodata. Nu mai avem aceeasi patrie, eu sunt un adevarat european, un cetatean al lumii, asa cum m-a indemnat tatal meu intotdeauna”.
“Nu cer sa fiu aprobat, dar cer macar sa fiu respectat. Toti cei care au parasit Franta nu au fost injurati ca mine.” Depardieu aminteste ca si-a platit taxele intotdeauna, in 45 de ani a ajuns la suma de 145 de milioane de Euro si ca asigura 80 de locuri de munca. “In ciuda exceselor mele, a apetitului si a amorului meu de viata, sunt o fiinta libera, domnule, si voi ramane politicos”.