Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ben Laden este mort, nu şi terorismul (La Croix)

terosism.jpg

Ben Laden este mort, nu şi terorismul (La Croix)

Moartea lui Oussama Ben Laden” (Le Monde). Sfârşitul lui Bin Laden” ( Le Figaro). După Bin Laden” (Libération). Bin Laden este mort, nu şi terorismul” (La Croix).

Ziarele europene dedică spaţii ample morţii leaderului Al-Qaida, Oussama Ben Laden. Moartea lui Oussama Ben Laden, a cărui ideologie era din punct de vedere politic muribundă pe fondul primăverii arabe, nu va pune capăt riscului terorist, consideră ziarele franceze şi europene consultate. “Omul care a incarnat djihadismul internaţional moare în momentul în care primăvara arabă dă o lovitură acestei fantasme totalitare”, subliniază Le Monde în editorialul intitulat “Moartea lui Oussama Ben Laden”.

“Ben Laden moare într-un moment în care capacitatea de mobilizare şi de antrenament a islamismului este în declin” dar acest lucru “nu înseamnă că nu vor mai fi atentate. Nici Al-Qaida şi filialele sale maghrebiene şi saheliene nu se vor dizolva. Vor exista mereu, peste tot în lume, grupări care se vor revendica mostenitoare ale leaderului Al-Qaida care vor ucide şi răpi”. Calificând-ul pe Şeful  Al-Qaida “Icoana monstruoasă al unei multinaţionale a terorismului”, Le Figaro consideră că “ar trebui să fim naivi pentru a crede că moartea lui Bin Laden deschide calea către o lume liberă de acest şantaj ignobil al terorismului”. “Dar sunt momente când frica poate schimba tabăra”, citim în editorialul intitulat “Sfârşitul lui Bin Laden”.

La Tribune este de părere că “lichidarea lui Ben Laden va conforta şi stimula fanaticii în actiunile lor sângeroase de destabilizare. Un motiv în plus pentru ca America şi Occidentul să ajute tumultoasele democraţii arabe”. “Ben Laden va ramâne ca anamorfoza deceniului’. Moartea sa reprezintă moartea unei figuri a terorismului, scrie Libération. “Vor exista alţii care vor rămâne în activitate şi se vor revendica drept moştenitori şi răzbunători”, continuă Libération în numărul special intitulat “După Bin Laden” care consideră că totusi “o paranteză se închide”. 

France-Soir crede că moartea lui Bin-Laden dă “o lovitura psihologică teribilă terorismului internaţional al islamistilor” deoarece “mereu în istoria umanitaţii, moartea şefului carismatic a dus la debandada şi demoralizarea trupelor”. Dar pentru La CroixBin Laden este mort, nu şi terorismul”. “Oricât de simbolică este această moarte, ea nu este decât o etapă. În faţa pericolului terorist, ţările (occidentale) trebuie să fie alături de tinerele forţe din ţările arabo-musulmane care caută noi căi pentru dezvoltare şi democratie”.

Presa europeană continuă să scrie şi despre moartea fiului mai mic al lui Gadafi. La Tripoli mii de persoane la moartea lui Saif el-Arab, fiul colonelului. Tânărul de 29 de ani ar fi fost ucis într-un raid NATO din 30 aprilie dar sunt voci care nu cred acest lucru, citim în ziarul italian Libero mai ales că purtătorl de cuvânt al Opoziţiei libiene este de părere că “regimul nu face altceva decât să însceneze un eveniment pentru a acredita ideea că NATO caută să asasineze”. Totuşi cotidianul La Reppublica îl citează pe Monseniroul Martinelli, episcopul catolic de Tripoli care afirmă că autoritaţile i-au permis să vadă corpul neînsufleţit al fiului cel mic al lui Gadafi.

 
Revista presei europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu