Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Berlinul refuza o noua taiere a datoriilor elene (Der Spiegel)

01.jpg

sursa: greekcrisis.net

Grecii se revolta impotriva austeritatii impuse de creditorii internationali ai tarii, tara are nevoie urgenta de bani, iar la Berlin lucrurile sunt clare. Cu alegeri parlamentare federale anul viitor, Germania – prin vocea guvernului Merkel – ar face orice numai sa nu bage mana mai adanc in buzunarul neamtului. Cu alte cuvinte, solutia unei noi taieri a datoriilor elene e tabu.

In weekend a inceput ministrul german al sanatatii o vizita in Grecia. Motivul este urmatorul: Germania s-a angajat sa dea o mana de ajutor pacientilor eleni care nu mai primesc bani de la casele de asigurari pentru medicamente. Berlinul ia in considerare exporturi subventionate de medicamente pentru a ajuta la ameliorarea situatiei sociale din Grecia, tara in care populatia sufera din cauza masurilor de austeritate impuse de creditorii internationali. Ce solutie exista pentru Atena? Niciuna, deocamdata. Azi se intalnesc ministrii de finante din zona Euro pentru a gasi o solutie. Sansele sunt mici daca ne uitam si la experienta cu negocierile bugetare de saptamana trecuta.

Plus ca Germania refuza categoric o noua taiere a datoriilor grecesti. Si asta in conditiile in care solutia nu e nici pe departe scoasa din calcul. Conform unor informatii ale revistei germane, FMI si BCE iau in calcul chiar o taiere si mai mare decat era sugerat pana acum. Scopul era ca datoria elena sa ajunga la 120% din PIB in anul 2020. Unele documente obtinute de Spiegel arata ca acum, cei doi parteneri de finantare ar tinti catre un procent de 70% din PIB pana in acelasi an. Daca se va ajunge la un consens totusi astazi, atunci Guvernul german se pregateste sa supuna proiectul la un vot in Comisia de Buget a Bundestagului miercuri pentru a ajunge cu ea in plen vineri. Daca Atena nu va primi de urgenta transa de 31,5 miliarde Euro, atunci riscul incapacitatii de plata este iminent.

Guvernul francez pregateste o lege pentru piata muncii (Le Figaro)

Problemele Frantei sunt multe, iar cele mai grave se gasesc pe piata muncii. Uzina Arcelor Mittal de la Florange e pe cale sa fie inchisa de proprietarul sau asa ca Executivul vrea sa intre in forta in problema. Ministrul francez al muncii, Michel Sapin, a anuntat ieri ca Guvernul sau pregateste o lege care sa reglementeze piata muncii. Indiferent de consecinte...

Adica indiferent de ce spun sindicatele si patronatele franceze. Asta daca negocierile pe aceasta tema cu partenerii sociali vor esua. Cifrele privind somajul nu arata deloc bine in Franta. Divizarea pe linia generatiilor este si mai mare. 25% din tinerii francezi nu au loc de munca si e clar ca asa lucrurile nu mai pot functiona. Presedintele francez il mandatase in acest context pe Louis Gallois, fostul sef al concernului EADS, sa elaboreze un raport privind competitivitatea economiei franceze. Cea mai importanta concluzie a acestuia se refera la forta de munca si la nevoia de relaxare a fiscalitatii la angajatori. Hollande nu a primit prea bine documentul si a provocat nemultumire si la sindicate si la patronate.

Dar macar de un oponent potential a scapat administratia socialista pentru ca opozitia de dreapta e absenta in aceasta perioada. Eforturile de a media un compromis intre cei doi candidati la sefia opozitiei franceze (UMP, formatiune conservatoare) au esuat. Perdantul alegerilor primare din formatiunea de dreapta, Jean-Francois Coppé, va ataca rezultatul in justitie. Franta ramane practic fara opozitie in conditiile in care tara se confrunta cu mari amenintari la adresa economiei.

Venituri mai mari da, impozite mai mari nu (Washington Post)

Casa Alba l-a desemnat pe secretarul Trezoreriei Timothy Geithner la conducerea negocierilor cu reprezentantii Congresului american intr-un efort de evitare a asa numitei “prapastii fiscale”. In acelasi timp, presedintele Barack Obama pare ca nu va mai avea o reuniune cu liderii republicani saptamana aceasta (asa cum era programat), semn ca divergentele intre cele doua tabere sunt in continuare extrem de mari. In Congres exista macar un consens in ceea ce priveste necesitatea cresterii veniturilor la bugetul de stat. Problema ce pare deocamdata insurmontabila este cresterea sau nu a impozitelor.

De fapt exista chiar si un consens firav in ceea ce priveste marirea taxelor, dreapta si stanga nu cad de acord asupra intrebarii “cum sa le crestem”. Pozitiile sunt intransigente si problema si mai mare e din partea democratilor, culmea! De ce? Pentru ca, in conditiile in care taxele vor creste oricum automat in ianuarie, democratii nu au o motivatie prea mare sa renunte la cererile lor. Cu alte cuvinte, eforturile lui Barack Obama de a evita prapastia fiscala par sa fie subminate de propria tabara.

Parlamentarii de stanga iau in calcul asadar trecerea peste pragul prapastiei pentru a-i forta pe republicani sa cedeze. Primele semne vin din partea conservatorilor, dar si ele sunt timide. Pentru ca republicanii nu vor sa renunte la reducerile de taxe pentru bogati din era Bush si propun rescrierea intregului sistem fiscal. Saptamanile urmatoare se anunta cruciale pentru evitarea unui nou colaps economic in SUA cu urmari extrem de grave si asupra economiei mondiale.