Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La Bruxelles europenii vor marca o etapă decisivă (Les Echos)

„Europa în faţa crizei” (L’Humanite’). „De la Bruxelles la Atena, sindicatele protestează contra austerității” (Les Echos). „Atena, paralizată de o grevă” (Le Figaro). „Manifestaţii violente la Atena contra planului de austeritate” (20 minutes). „Zi de haos la Atena” (Metro France). „Kosovo, raportul care deranjează” (Le Temps).

Ziarele franceze şi europene scriu despre Consiliul European ce se va ţine astăzi şi mâine la Bruxelles.

La Bruxelles europenii vor marca o etapă decisivă”, consideră Les Echos, ziar cu tentă economică: „Şefii de stat şi de guvern din UE se reunesc astăzi pentru a adopta o schimbare a Tratatului de la Lisabona, pentru a crea un mecanism permanent de într-ajutorare pentru ţările zonei euro aflate în dificultate”. Revizuirea Tratatului de la Lisabona, reclamată iniţial de Germania, va permite punerea în aplicare a unui mecanism permanent de stabilitate financiară a zonei euro. Acesta va intra în vigoare la jumătatea anului 2013 şi va dispune de două paliere: mecanismul european de stabilitate financiară, garantat în proporţie de 60 de miliarde de euro de către bugetul european şi Fondul European de Stabilitate, garantat până la 440 de miliarde de euro de către statele membre ale Uniunii. Graţie spiritului pacificator al preşedintelui Uniunii, Hermann Van Rompuy, niciun stat al Uniunii nu se mai opune acestui mecanism şi revizuirii Tratatului de la Lisabona. Acest ultim aspect era esenţial pentru participarea Germaniei: cancelara Angela Merkel avea nevoie de o bază juridică pentru a justifica în faţa Curţii Constituţionale participarea ţării sale la acest nou mecanism de intr-ajutorare.

Şi editorialul din L’Humanite’, cotidianul comuniştilor francezi, este dedicat acestei reuniuni: „Europa în faţa crizei”. „La ce trebuie să ne aşteptăm de la summitul şefilor de stat europeni reuniţi azi şi mâine la Bruxelles? La nimic. Nimic care să schimbe o situaţie în care popoarele sunt luate ca ostatec de către pieţele financiare sau atunci când guvernele se înclină de bună voie în faţa dictatului acestor pieţe”. Potrivit unui studiu european, 116 milioane de europeni, deci un sfert din populaţia Uniunii, sunt ameninţaţi cu sărăcia şi excluderea socială. „Summitul de la Bruxelles nu va decide nimic bun deoarece nu vrea să facă ceea ce trebuie făcut, cum ar fi propunerea confederaţiei sindicatelor germane de a decupla finanţele publice de pieţele financiare internaţionale sau taxarea tranzacţiilor financiare internaţionale”, se mai afirmă în editorialul dinL’Humanite’.

Să notăm în acest context interesul ziarelor franceze pentru manifestaţiile de protest din Europa.

De la Bruxelles la Atena, sindicatele protestează contra austerității”, titrează Les Echos.

Zi de haos la Atena”, notează Metro France.

Manifestaţii violente la Atena contra planului de austeritate”, citim în 20 minutes.

Atena, paralizată de o grevă”, titrează Le Figaro.

Creşterea economică de peste Ocean este insuficientă pentru reducerea şomajului – aşa consideră ziarele franceze şi europene.

Şomajul este ca un ghimpe în coasta Statelor Unite,” acesta este titlul din Osservatore Romano, cotidianul editat de Vatican. Şomajul se ridică la 9,8 %. „Creşterea economică este sănătoasă dar insuficientă”, se arată într-un comunicat al Rezervei Federale, banca centrală a SUA. Patronii sunt reticenți vis-à-vis de noi angajări iar sectorul imobiliar nu reuşeşte să se relanseze. Departamentul american al muncii consideră că asistăm chiar la o uşoară creştere a şomajului.

Ieri, 15 decembrie, după cum ne informează La Tribune, preşedintele american, „Barack Obama i-a întâlnit la Casa Albă pe cei mai mari reprezentanţi ai patronatului american – Google, American Express, PepsiCo, General Electric” – pentru a căuta împreună soluţii pentru relansarea exporturilor şi crearea de noi locuri de muncă. Cu o zi înainte, Barack Obama i-a întâlnit pe Bill Gates şi Warren Buffett, cei mai bogaţi compatrioţi ai săi, care s-au angajat să-şi doneze jumătate din avere în scopuri caritabile. Cei doi i-au spus preşedintelui că mărirea competitivităţii economiei americane trece prin investiţii în educaţie şi inovaţie.

Alegerile prezidenţiale franceze sunt din nou în atenţia presei franceze şi europene.

Liberation, cotidian cu simpatii de stânga, publică pe prima pagină o fotografie a lui Dominique Strauss-Khann, şeful FMI, şi următorul titlu cu litere mari: „Defectele lui Dominique Strauss-Khann”. Liberation îşi bazează articolul pe un nou sondaj potrivit căruia, Dominique Strauss-Khann este văzut de simpatizanţii socialişti drept cea mai bună candidatură în 2012 (49 % dintre francezi şi 50 % dintre simpatizanţii socialişti) dar, după cum se afirmă şi în editorialul din Liberation, „Dominique Strauss-Khann va fi, oare, un Balladur al stângii, învingător al sondajelor dar învins în alegeri, amic al elitelor, respins de către popor?”.

Şi evoluţiile de pe scena politicii franceze reţin atenţia presei scrise.

Ofensiva Frontului Naţional nelinişteşte UMP şi PS. Majoritatea nu vrea să se lase antrenată de provocările şefei Frontului Naţional, Marine Le Pen. Partidul Socialist este neliniştit de dezertarea electoratului său popular”. Şi un alt articol din Le Figaro pe această temă: „Marine Le Pen consideră că Frontul Naţional şi-a refăcut potenţialul electoral şi are dreptate dacă dăm crezare sondajelor. Lidera Frontului Naţional este creditată cu 17 % la prezidenţiale – are deci toate şansele să ajungă pe poziţia a 3-a în turul I, iar 39 % dintre francezi aprobă declaraţiile şefei Frontului Naţional potrivit cărora adunările de musulmani pentru rugăciune sunt că ocupaţia nazistă, iar în rândul simpatizanţilor partidului majorităţii, această proporţie trece la 54 %”.

Să notăm şi alte subiecte de interes pentru europeni.

Kosovo, raportul care deranjează”, este titlul de pe prima pagină a cotidianului elveţian francofon Le Temps. „Prizonieri sârbi ai UCK-ului, armata de eliberare a provinciei Kosovo, ar fi fost executaţi pentru trafic de organe”, este vorba de un raport al Consiliului Europei. În aceste, condiţii viitorul politic al premierului în exerciţiu, Hasim Thaci, este în joc, deşi acesta a ieşit pe primul loc la alegerile legislative anticipate.

Financial Times scrie că „British Petroleum a fost dată în judecată de SUA pentru poluarea din Golful Mexic”.

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu