
Presa internaţională
Bugetul Frantei a fost respins in Senat de... socialisti (Le Figaro)
senat-interieur-budget-subventions-ps-ump.jpg

Stanga din Senat a acuzat manevrele dreptei care ar vrea sa respinga documentul si sa impiedice socialistii sa guverneze in pace. De fapt, respingerea socialistilor ar fi o masura necesara pentru a impiedica obstructiile conservatorilor, asa ca Stanga s-a gandit sa le-o ia inainte. E drept ca in prima lectura, o majoritate conjuncturala formata de conservatorii din UMP alaturi de centristi si comunisti a respins Bugetul. Aceasta vroia sa forteze o a doua lectura mai detaliata a planului financiar pe anul viitor pentru a propune amendamente.
Socialistii au decis sa le refuze acest gest si sa respinga complet documentul trimitandu-l astfel la Adunarea Generala, camera decizionala in acest caz. Stanga a avut si grija sa spuna cat a putut de tare si de convingator ca decizia nu echivaleaza cu o dezavuare a Bugetului sau a Guvernului propriu. Dar intrebarile cu privire la sustinerea acordata lui Francois Hollande de propriul partid se inmultesc. Asta mai ales dupa ce, duminica, un grup de 12 parlamentari socialisti a simtit nevoia sa-i adreseze presedintelui o scrisoare deschisa in care sa-i aminteasca de promisiunile din campanie si in care a subliniat deficientele guvernarii de pana acum sub comanda lui Hollande.
Reforma statului in Franta (Le Monde)
Modernizarea Actiunii Publice. Termenul suna mai bine si mai putin periculos decat Revizuirea Generala a Politicilor Publice pe care o dorea fostul presedinte Nicolas Sarkozy in 2007. In fapt insa, planul este unul extrem de violent pe care Stanga franceza si-l impune ei insisi.
Vorbim despre reducerea cheltuielilor publice, a batalioanelor de functionari care ii constituie bazinul electoral si recunoasterea faptului ca statul providential nu mai poate fi atat de providential. Toate aceste necesitati vin in contradictie cu valorile socialistilor si cu interesele acestora. Deci, va marsa Guvernul in aceasta directie? Intrebarea e retorica, nu-si poate permite sa n-o faca. A anuntat deja ca va economisi 10 miliarde de Euro in fiecare an, altfel va deveni bolnavul Europei.
Problema e ca socialistii au mintit prin omisiune. Stiau bine care e situatia economica a tarii, dar au tacut malc in campanie ca sa nu piarda alegerile. Si acum trebuie sa isi incalce promisiunile si sa faca fix pe dos decat anuntasera in perioada de pescuit de voturi. Si mai mult decat atat, statul nici nu mai are mijloace sa atenueze socurile pe care tot el le va produce. Vistieria sa e goala, protectia sociala trebuie redusa, in contradictie cu platforma socialista.
Universitatea Düsseldorf recomanda retragerea titlului de doctor pentru ministrul Educatiei (Der Spiegel)
Ministrul german al Educatiei, Annette Schavan, ar putea ramane fara titlu de doctor. O comisie a Universitatii din Düsseldorf a recomandat, dupa o analiza indelungata, inceperea procedurilor de retragere a titlului. Desi nu e un verdict oficial, anuntul echivaleaza, de facto, cu afirmatia ca doamna ministru a plagiat.
Rectorul din Düsseldorf a declarat in acest context ca procesul nu este intentat actualului ministru al Educatiei, ci doctorandului din urma cu 32 de ani care ar fi plagiat in lucrarea sa. Problema e ca politicianul german nu poate disocia cariera sa ministeriala de acest scandal. Daca titlul ii va fi retras, demisia doamnei Schavan este ca si asigurata. Mai ales ca Annette Schavan a fost unul din cele mai vocale personaje politice care cereau in 2011 demisia ministrului apararii de atunci Karl Theodor zu Guttenberg acuzat tot de plagiat.
Sigur, procedeul va mai dura, dar perspectivele sunt sumbre. Comisia nu ar fi recomandat retragerea titlului daca nu era convinsa de acuzatiile de plagiat. Urmeaza o reuniune a Consiliului Rectorilor universitatii care va decide asupra concluziilor comisiei. Din motive de protectie a imaginii personale a doamnei ministru, aceasta sedinta se va desfasura cu usile inchise.