Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce am invatat din conflictul libian? (Washington Post)

gholami20110218100038903.jpg

Muammar el Gaddafi

Standard and Poor's n-a facut totul gresit (Le Monde) - Tarile prietene Libiei vor fi recompensate (Le Figaro) - Adio panica, Salut recesiune?! (Süddeutsche Zeitung) - Revolutiile sunt contagioase, dar tiranii nu sunt inca infranti (The Telegraph)

 

Le Monde

Standard and Poor's n-a facut totul gresit

Iresponsabilii spun cateodata lucruri juste. Agentia de rating S&P a dat vara aceasta un magnific exemplu de absurditate economica. Ea a precipitat panica la burse prin degradarea datoriei suverane a SUA si a reusit – pe fondul evolutiilor din zona Euro – sa degradeze climatul mondial de afaceri. Totul inselandu-se.

Daca S&P ar fi avut dreptate, atunci America ar fi trebuit sa aiba probleme in a-si plasa titlurile de valoare pe piata. Dar ce sa vezi: investitorii au luat cu asalt Trezoreria cumparand chiar mai multe obligatiuni decat inainte. Economic asadar, agentia s-a inselat. Politic insa, ea a avut dreptate pentru ca a declasat, de fapt, nu titlurile de stat americane, ci politica tarii. Este vorba, bineinteles, de blocajul privind solutia de ridicare a plafonului datoriei suverane. Observam doua lucruri. Primul: vremurile majoritatilor bipartizane in Congresul de la Washington au trecut. Al doilea: agentiile de rating sunt in plin proces de redefinire.

 

Le Figaro

Tarile prietene Libiei vor fi recompensate

Seful Consiliului national de Tranzitie din Libia a promis ca tarile care au sprijinit rebelii impotriva regimului Gaddafi vor fi rasplatite. Nu s-a vorbit in mod expres de petrol, cum am crede la auzul acestei vesti, ci mai degraba de contracte acordate in cadrul procesului de reconstructie. “Promitem ca vom favoriza statele care ne-au ajutat. Recompensa pe care Libia o va acorda acestor tari va fi pe masura sprijinului acordat democratiei libiene”, a spus Mustafa Abdeljalil.

In acest context, Grupul de Contact pentru Libia a decis sa accelereze procesul de deblocare a activelor libiene inghetate pe plan international. Franta va fi marele castigator al reconstructiei tarii gratie determinarii cu care Nicolas Sarkozy a promovat planurile operatiunii militare aliate. Cel mai mare pierzator al acestei operatiuni va fi Germania care s-a abtinut de la vot si nici nu a participat cu efective militare.

 

Süddeutsche Zeitung

Adio panica, Salut recesiune?!

Teama pe pietele financiare e mare. Specialistii se tem de o noua gaura neagra in economia mondiala. Si chiar daca recesiunea nu se va produce, tot ne asteapta vremuri tulburi.

Abia ce bursele incheiasera doua zile fara scaderi si linistea s-a evaporat din nou. Indicele compozit al bursei germane DAX a pierdut 27,3 puncte in sedinta de joi. Aproape ca miroase a putred pentru lunile ce vor urma. Nevoia de consolidare bugetara urgenta va incetini cresterea economica, asta e sigur. De asemenea, multe firme si-au asanat deja datoriile, spre deosebire de statele in care activeaza. Asa ca profitabila este mai degraba o investitie la bursa decat in obligatiuni de stat (cu o dobanda de 2,2% si o inflatie de 2,4%). Hopul de care se pare ca nu putem trece este factorul psihologic. Si nimeni nu poate prezice ce si cum se va intampla.

 

The Telegraph

Revolutiile sunt contagioase, dar tiranii nu sunt inca infranti

Insurgentii din lumea araba trebuie sa invete lectiile bune din Libia, Egipt si Tunisia. Expertii spun ca politica araba este oglindirea societatii arabe. Or aceasta din urma are nevoie de o puternica figura paterna. Dar se pare ca lucrurile nu mai stau chiar asa.

Al treilea “tata” este dat deja jos in spatiul arab in doar sapte luni. O veste ingrijoratoare pentru Bashar al-Assad, de exemplu, care nu stie altceva decat obedienta. Cea mai importanta lectie pe care insurgentii sirieni ar putea sa o preia din Libia ar fi ca revolta armata functioneaza. In Siria exista insa doua pericole. 1: Inarmarea oponentilor regimului ar crea niste dileme de securitate intre diferitele etnii si religii, spre deosebire de Libia care este un stat cu majoritate sunita. 2: NATO nu va interveni. Plus ca dezertari ca in Libia nu ar trebui deloc asteptate la Damasc. Si mai este un aspect interesant: pentru prima data se rescrie povestea dintre occidentali si musulmani. Pentru ca Libia este un exemplu in care Vestul lupta alaturi de Islam pentru libertatile si drepturile populatiei. Sa fie acesta inceputul unei noi relatii?

 

Washington Post

Ce am invatat din conflictul libian?

Jurnalistii au prostul obicei de a fugari subiecte si de a trece cu vederea acele aspecte care par evidente. Asa ca multe lucruri nu mai sunt spuse, dar este gresit. Editorialul trece in revista acele lucruri uitate in goana dupa Gaddafi.

  • Caderea lui Gaddafi ne va aduce mai aproape de incheierea unui capitol intunecat al istoriei contemporane. Nu este vorba de dictatura per se, ci de utilizarea banilor din petrol pentru finantarea terorismului international. Avest capitol a inceput odata cu revolutia petroliera a OPEC in 1973 si a inceput sa se incheie in 2003 odata cu detronarea lui Saddam Hussein.

  • Vorbim despre avioane NATO, dar de fapt sunt avioane franceze. Un fapt care intoarce pe dos istoria Aliantei. Franta a fost mereu reticenta fata de structura dominata de SUA si a cautat sa isi profileze operatiunile militare chiar in interiorul Aliantei. Daca Obama va continua politica de conducere din culise, atunci vom asista la o redistribuire a responsabilitatii si autoritatii in NATO.

  • Marele castigator al operatiunii in termeni de politica internationala este Nicolas Sarkozy. Succesul campaniei ii va da ocazia sa isi afirme profilul de lider curajos in chestiuni de urgenta. Plus ca firmele franceze vor profita la maxim de reconstructia Libiei.

  • Marele perdant al operatiunii este Germania, iar cancelarul Angela Merkel isi confirma imaginea ezitanta cu care ne-a obisnuit de la criza financiara din 2008 incoace.

 
Revista Presei Europene cu Laurenţiu Diaconu-Colintineanu