Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ceva putred la Curtea lui Benedict (The Telegraph)

Scandalul supranumit „Vatileaks” a scos la iveală o lume a intrigilor clericului catolic şi a rivalităţilor ce înconjoară Sfântul Scaun.

 

Un diplomat britanic, emisar al Majestăţii Sale la Vatican, descria odată Cetatea Sfântă drept un palat somptuos care pluteşte undeva departe de restul lumii. Această imagine a revenit în actualitate săptămâna asta în contextul scandalului „Vatileaks” în care majordomul Papei Benedict al XVI-lea este acuzat de furnizarea unor documente secrete presei italiene la cererea unor înalţi prelaţi cu interese de discreditare a rivalilor de la Curtea Papală.

Printre chestiunile dezvăluite de documente se numără probleme cu impozitele bisericii, disensiuni de abordare a cazurilor de pedofilie şi negocierile dintre Benedict şi o grupare ultratradiţionalistă „Lefebvrists” – în prezent excomunicată, dar pe care Papa doreşte să o reprimească în rândul catolicilor. Mai revelatoare este însă imaginea intrigilor de la Vatican. Este un peisaj medieval de comploturi şi sfori trase de înalţii clerici care se bat în avantaje în spatele Părintelui lor. Birocraţia Vaticanului demonstrează negru pe alb că funcţionează după un model de eficienţă din urmă cu 600 de ani şi că are nevoie de o reformă urgentă.

Partea ironică a întregii poveşti este aceea că, atunci când a fost ales al 256-lea succesor al Sfântului Petre, Benedict promitea reforme şi transparenţă. Când colo, Vaticanul a fost înghiţit de şi mai multe intrigi şi de o secretomanie furibundă. Speranţele puse în cardinalul Ratzinger nu erau, de altfel, nemotivate. El servise drept mână dreaptă a lui Ioan Paul al II-lea timp de 25 de ani şi părea că va continua linia predecesorului său. Probabil însă că Benedict se referea la transparenţă în faţa lui Dumnezeu.

Plasturi de consolare, dar gratis, vă rog! (TAZ)

UE vrea să adauge un pact de creştere celui fiscal. Dar ce să faci? Autostrăzi? Ajutoare pentru tineri şomeri? O doamnă blochează tot şi nu oferă nimic la schimb.

Hollande vrea, Monti vrea şi Merkel vrea şi ea. Ce anume?! Creştere economică, evident. La Consiliul European din iunie se vor prezentate nişte concepte. Ce avem până acum însă ne duce cu gândul la un foc de paie conjunctural ce va mirosi puternic a maşinaţiune politică.

Discuţia va fi dominată de discursuri în italiană, franceză şi germană. Mario Monti vrea încă din primăvară un pact de creştere care să se bazeze pe deschiderea pieţei unice şi pe reforme structurale. Francois Hollande se gândeşte la obligaţiuni comune europene şi susţinere pentru proiecte de infrastructură sau măsuri sociale. La Eurobonduri se loveşte însă de Angela Merkel care nu le vrea în ruptul capului. Singura variantă asupra căreia liderii europeni cad de acord este aceea a suplimentării capitalului Băncii Europene de Investiţii cu 10 miliarde de Euro ceea ce ar permite finanţarea proiectelor de infrastructură cu 60 de miliarde.

Suma nu va acoperi însă recesiunile din Spania şi Grecia. Ce să mai vorbim că în documente se vorbeşte de investiţii în beton, de agenda de mediu vorbim numai duminica. Şi oricum toate acestea sunt vorbe. Până când Angela Merkel nu va fi de acord să relaxeze prevederile Pactului Fiscal şi până când oponenţii săi nu vor găsi surse suplimentare de venit, Europa nu se mişcă nicăieri.

Franţa va boicota meciurile de la EURO 2012 din Ucraina (Le Figaro)

Ministrul francez al sporturilor, doamna Valérie Fourneyron, justifică această decizie a Parisului prin tratamentul rezervat al autorităţilor ucrainene în chestiunea detenţiei liderului opoziţiei Iulia Timoşenko.

„Niciun membru al Guvernului francez nu va lua parte la meciurile găzduite de Ucraina la Campionatul European” – aceasta este declaraţia doamnei Fourneyron. „Fiecare are responsabilităţile sale, Franţa a decis astăzi să ia poziţie faţă de o situaţie actuală din Ucraina”, a mai spus ministrul francez referindu-se la încarcerarea fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko. În urmă cu o săptămână, preşedintele Francois Hollande spunea că îi „place foarte mult fotbalul, dar ce se întâmplă în Ucraina e o problemă”.

Timoşenko a fost condamnată la 7 ani de închisoare pentru abuz de putere, dar UE cere eliberarea acesteia şi acuză la rândul său o practică judiciară coruptă menită să o împiedice pe Timoşenko să ia parte la alegerile legislative din toamna acestui an. Mai mulţi lideri europeni au ameninţat că vor boicota Campionatul European. Printre aceştia şi cancelarul german Angela Merkel.