Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chiar şi războaiele pentru o cauză dreaptă trebuie explicate (Le Monde)

„SUA retrimit pe frontul libian drone de tip Predator” (Financial Times). „Reportaj despre războiul din Libia” (Libération). „Sarkozy vrea să meargă la Benghazi” (Le Parisien/Aujourd’hui en France). „Noile ambiţii maritime ale Franţei” (Le Figaro). „Top 10 ale pasiunilor romanilor din antichitate” (The Independent).

Ziarele europene continuă să se intereseze de trimiterea de consilieri militari în Libia pentru a-i ajuta pe rebeli.

Pentru Le Monde, această trimitere de consilieri militari francezi, britanici şi italieni pe lângă rebeli marchează o etapă nouă a conflictului după o lună de la intervenţia aliată. Editorialul din Le Monde este dedicat tot acestui subiect: „Scopul acestui război s-a conturat, şi anume plecarea colonelului Gaddafi, reclamata tot mai deschis de occidentali”. Problema este că acest lucru ar putea lua mai mult timp decât prevăzuseră, ceea ce poate duce, în opinia editorialistului ziarului Le Mondela o împotmolire sau la un război de lungă durată sau chiar la o escaladare a mijloacelor de luptă angajate dificil de controlat”. Ar trebui pentru asta o adevărată dezbatere naţională, aşa cum a fost şi pentru angajarea în Afghanistan. „Chiar şi războaiele pentru o cauză dreaptă trebuie explicate”, este titlul editorialului din Le Monde.

Subiectul preocupă şi Financial Times: „SUA retrimit pe frontul libian drone de tip Predator”, citim pe prima pagină a cotidianului editat la Londra, care ne informează că „decizia americană intervine ca urmare a unei cereri a ministerului britanic al apărării”.

În Libération, nu avem un editorial pe această temă ci un „reportaj despre războiul din Libia”. Reportaj în mijlocul luptelor care sunt distrugătoare la Misrata, al treilea oraş al ţării unde insurgenţii cer coaliţiei să îi ajute prin orice mijloace. Libération publică o fotografie care îi înfăţişează pe rebeli în acţiune: este una din ultimele fotografii făcute de Chris Ondros, unul din cei doi fotografi britanici ucişi în această săptămână în timpul luptelor de la Misrata.

Ziarele mai scriu că preşedintele Sarkozy vrea să efectueze o vizită în Libia controlată de insurgenţi.

Sarkozy vrea să meargă la Benghazi” (capitala insurgenţilor, sediul Consiliului Naţional Libian de Tranziţie). Este ceea ce scrie Le Parisien/Aujourd’hui en France care ne informează că şeful statului studiază în acest moment posibilitatea unei deplasări la faţa locului, o vizită de lucru pentru a-i întâlni pe responsabilii rebeliunii.

Să notăm, a propos de preşedintele Sarkozy, articolul din Le Figaro despre discursul său ţinut în portul Le Havre despre „noile ambiţii maritime ale Franţei”. Este vorba despre o miză considerabilă deoarece Franţa dispune de un potenţial maritim foarte important: Franţa posedă al doilea spaţiu maritim mondial (peste 11 milioane de km. pătraţi)”.

La acest sfârşit de săptămână presa europeană marchează 2.764 de ani de la fondarea Romei. Ziarele din întreaga lume scriu despre această aniversare a Cetăţii Eterne.

Britanicul The Independent, de exemplu, publică un „Top 10 ale pasiunilor romanilor din antichitate”, făcând un rezumat scurt al cărţii „Pasiuni romane: o istorie a plăcerilor din Roma imperială”. Pasiunile, scrie Ray Laurence, cuprindeau „toate simţurile omului: de la gust (plăcerea vinului) la cele erotice (în special în saune) şi până la acel al văzului (pasiunea pentru marele opere urbanistice)”.

Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu