China îşi dezvăluie strategia de creştere economică până în 2015 (Les Echos)

„Beijingul vrea să combată inflaţia şi recunoaşte că există nemulţumiri sociale” (Le Parisien/Aujourd’hui en France). „Beijingul îşi arată muşchii” (L’Osservatore Romano). „Războiul civil face ravagii în Libia” (Le Figaro). „Război cu arme inegale” (Le Temps). „Jacques Chirac: posibilă amânare a procesului” (Le Figaro). 

Ziarele franceze şi europene comentează pe larg noul plan cincinal chinez adoptat în weekend.

Potrivit ziarului economic Les Echos, „China îşi dezvăluie strategia de creştere economică până în 2015. Pentru a evita supraîncălzirea economică, Beijingul doreşte o creştere mai rezonabilă. China vrea, de asemenea, să reducă inegalităţile sociale”.

Beijingul vrea să combată inflaţia şi recunoaşte că există nemulţumiri sociale”, notează Le Parisien/Aujourd’hui en France care arată că premierul, Wen Jiaobao, a anunţat că „acest plan cincinal îşi propune să lanseze o politică care să elimine sărăcia în următorii 10 ani dar şi un ambiţios plan de protecţie a mediului înconjurător: China vrea să îşi reducă cu 16 % consumul de energie pe cap de locuitor şi cu 17 % emisiile de CO2”. Aceste promisiuni au fost enunţate de premierul chinez în faţa Adunării Naţionale Populare, cel mai mare Parlament din lume.

L’Osservatore Romano, ziarul Vaticanului, analizează numai creşterea bugetului chinez consacrat apărării: „Beijingul îşi arată muşchii”.

Libia se afla în atenţia acestor ziare dar nu mai ocupă spaţii atât de ample.

Războiul civil face ravagii în Libia”, este de părere Le Figaro. Cel puţin în câteva oraşe confruntările au alură de război civil. Ziarul conservator francez este de părere că situaţia a rămas aceeaşi pe teren: „insurgenţii au controlul majorităţii oraşelor în ciuda unor atacuri cu arme grele ale fidelilor lui Gaddafi”.

Un „Război cu arme inegale”, după cum notează Le Temps, ziar francofon elveţian.

Iată de ce, „rebelii acceptă medierea”, citim în cotidianul italian Il Sole 24 Ore: „Nu fără ambiguitate, Consiliul Naţional al Eliberării, care îi reuneşte pe capii rebeliunii contra lui Gaddafi, au anunţat că nu au fost încă contactaţi de niciun mediator. Depinde de ceea ce ni se oferă, chiar dacă noi trebuie să ascultăm ceea ce ne cere poporul”. Între timp, Gaddafi încearcă să cumpere bunăvoinţa libienilor anunţând la televiziunea de stat, reducerea taxelor şi a impozitelor.

Presa scrie pe larg şi de creşterea în sondaje a şefei Frontului Naţional, Marine Le Pen.

Le Pen la 23 %: sondajul care deranjează”, scrie Liberation, cotidian cu simpatii de stânga, pentru care „un sondaj controversat o plasează pe şefa FN în capul primului tur al prezidenţialelor. Da, există un pericol Le Pen”, scrie Liberation. „Fără îndoială că trebuie privit cu circumspecţie sondajul care o dă pe şefa formaţiunii de extremă-dreapta în capul sondajelor la prezidenţiale dar, deşi mulţi analişti critică felul în care a fost realizat sondajul, totuşi, un lucru este clar: marele salt al Frontului National în sondaje. Deşi stânga îl face responsabil pentru acest lucru pe preşedintele Sarkozy, totuşi şi stânga are o mare contribuţie, căci, până acum, nu a afişat decât diviziunile interne. Rezultatul poate fi devastator la alegerile din 2012”.

Ziarele euro-franceze se interesează şi de procesul contra fostului preşedinte Jacques Chirac.

Jacques Chirac: posibilă amânare a procesului” anunţă Le Figaro: „Mâine vom afla dacă procesul pe tema locurilor de muncă fictive de la Primăria Parisului va fi amânat”, precizează cotidianul conservator. Fostul preşedinte al Franţei este suspectat că ar fi dirijat salariile unor angajaţi inexistenţi către aliaţii săi politici, care i-au susţinut campaniile electorale pentru preşedinţie. 

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu