Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cipru – alta problema a Europei (Süddeutsche Zeitung)

FMI si Eurogroup se cearta cu privire la pachetul de asistenta gandit pentru Cipru. Tarile din zona Euro vor sa-i acorde tarii fonduri in valoare mai mare decat PIB, Fondul militeaza pentru o taiere a datoriilor. E o situatie dificila pentru UE care dadea asigurari ca Grecia este singurul caz de indatorare atat de grava. Acum se ia in calcul chiar si un ajutor din partea Moscovei.

FMI a anuntat ca, in actuala forma, nu va participa la eforturile de salvare a Ciprului de la incapacitate de plata. Fondul argumenteaza ca si la finele procesului de reforma profunda a statului, Ciprul nu va reusi sa duca singur povara dobanzilor acumulate. Unele state din zona Euro sunt de acord cu propunerea de la Washington. Altele atrag atentia ca in cazul Greciei au promis ca va fi singura data cand bancilor private li se va cere sa renunte la o parte din creante. Ar fi o mare problema de incredere daca aceasta promisiune va fi incalcata.
Deocamdata nimeni nu stie cum se va rezolva problema cipriota, mai ales ca ea e formata din mai multe chestiuni sensibile. De exemplu, pentru tari precum Germania sau Olanda nici nu intra in discutie un pachet de asistenta fara participarea FMI. O alta solutie luata in calcul este o finantare din Rusia. Circa 5 miliarde Euro ar putea vira Moscova catre Nicosia, dar numai via FMI. Astfel, Fondul ar fi la bord macar formal, dar nu ar contribui cu bani proprii.
Cetateni rusi si-au depozitat sume uriase in banci din Cipru ceea ce a determinat in trecut o cavalcada de acuzatii de spalare de bani. Aceste probleme nu au fost insa niciodata dovedite. Un indiciu extrem de pertinent in aceasta directie este faptul ca, cel putin la nivel de statistici, mica tara Cipru este cel mai mare investitor direct in Rusia.

Grava provocare din Nord (BBC News)

Park Geun-Hye este prima femeie din istoria Coreii de Sud care devine presedinte al tarii. Ea a castigat sefia statului cu 51,8% din voturi, prezenta la urne a depasit 75%. In prima ei declaratie, cea mai mare fiica a fostului dictator militar al tarii a declarat ca exista o grava problema de securitate cauzata de Coreea de Nord, dar ca mizeaza pe un dialog bazat pe incredere cu vecinul comunist.

Doamna Park a candidat din partea conservatorilor si l-a invins pe contracandidatul sau, un activist pentru drepturile omului care a reprezentat stanga. Phenianul nu a comentat inca pe tema alegerilor din Coreea de Sud, dar in trecut a catalogat formatiunea conservatoare drept “o adunatura de maniaci”. Nordul l-a acuzat in repetate randuri pe fostul presedinte Lee Myung-Bak de escaladare a tensiunilor in peninsula coreeana.
Park Geun-Hye este fiica cea mai mare a fostului dictator militar Park Chung-Hee. Presedintele american Barack Obama a felicitat-o pe doamna presedinte pentru victoria sa si a subliniat faptul ca Seoul-ul este un pilon de stabilitate si securitate in Asia. Campania pentru prezidentiale s-a concentrat pe probleme economice, protectie sociala si inegalitate in societate. Problemele de securitate au avut Coreea de Nord in prim plan.

ONU cere incetarea “imediata” a colonizarii israeliene (Le Monde)

Organizatia Natiunilor Unite sporeste presiunea asupra Israelului. Consiliul de Securitate (cu exceptia SUA) si secretarul general al organizatiei au cerut Ierusalimului sa opreasca imediat procesul de colonizare din Cisiordania. Premierul Benyamin Netanyahu a declarat insa in context ca Guvernul sau va continua fara intarziere.

Daca aceste proiecte vor continua, atunci ar fi “o lovitura fatala pentru solutia celor doua state” se arata in comunicatul emis de ONU. Si secretarul general Ban Ki Moon s-a aratat ingrijorat de perspectivele continuarii procesului de colonizare si a cerut Israelului sa nu continue pe drumul periculos care anuleaza sansele unui dialog pe viitor. Printre altele, ONU a mai cerut Ierusalimului sa inceteze blocada fondurilor palestiniene colectate din impozite. Si aceasta masura a fost decisa de Israel in replica la votul din Adunarea Generala a ONU care a acordat “Palestinei” statut de stat observator ne-membru. Desi nu este o recunoastere internationala de jure, miscarea reprezinta totusi un prim pas catre acest deziderat fortat unilateral de Autoritatea Palestiniana.

A treia Intifada? (Le Point)

Un ONG israelian a dezvaluit ieri ca Guvernul tarii planuieste inca un proiect de colonizare in Ierusalimul de Est, unul despre care nu se stia pana in prezent. Apelul pentru ofertele publice va fi demarat in lunile urmatoare, afirma organizatia. Ce s-ar intampla? Orasul palestinian Betleem ar fi complet separat de Ierusalim. In tot acest timp, un al treilea grup palestinian face apel la insurgenta impotriva statului evreu.

Cheia in care trebuie sa intelegem deciziile Guvernului israelian este una putin mai complexa decat simple represalii pentru demersul palestinian la ONU. E vorba, in primul rand, de un joc electoral. Premierul de dreapta conduce in alegerile anticipate o coalitie de dreapta. Pe parcursul mandatului sau, Benyamin Netanyahu a ignorat cu succes problemele sociale ale tarii sale. Asa ca singura carte care i-a ramas de jucat este aceea a securitatii. Jocul in sine este insa periculos. Politicienii de stanga subliniaza ca Netanyahu pescuieste voturi in tabara extremei drepte cu pretul posibil al unei crize internationale sau chiar al unei a treia Intifade. Aprecierile lor nu sunt venie din neant. Recent a fost anuntata formarea unui al treilea grup palestinian botezat “Brigazile unitatii nationale” - o referire directa la procesul de reconciliere dintre Fatah si Hamas. Tinerii membri fac parte din toate factiunile palestiniene cunoscute pana acum: Fatah, Hamas, Jihadul Islamic si Frontul Popular de Eliberare a Palestinei. Mesajul lor este extrem de simplu: a treia Intifada. Grupul promite sa nu cedeze “niciun centimetru din teritoriul palestinian de la Marea Mediterana pana la raul Iordan”. Ceea ce il deosebeste de Fatah si Hamas este excluderea explicita a oricarei solutii pasnice de a indeplini acest deziderat. Ultima Intifada a fost oprita in 2004. 

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu