Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coasta de Fildeş, războiul civil (La Croix)

„Crucea Roşie evocă masacrul a 800 de persoane în vestul ţării” (Le Monde). „Preşedintele în exerciţiu, Laurent Gbagbo rezistă” (Liberation). „Repatrierea tuturor francezilor rezidenţi în Coasta de Fildeş” (Le Figaro). „Londra, placă turnantă a foştilor demnitari ai lui Gaddafi” (The Independent). 

Presa franceză şi europeană se ocupă de situaţia din Coasta de Fildeş, fostă colonie franceză, fostă "perlă a Africii negre" care astăzi este devastată de război civil. În ciuda sancţiunilor internaţionale, preşedintele în exerciţiu, Laurent Gbagbo, refuza să cedeze puterea lui Alassane Ouattara, câștigătorul alegerilor prezidenţiale organizate acum 4 luni.

Trupele lui Alassane Ouattara au lansat o mare ofensivă pentru a-l forţa pe preşedintele Gbagbo să cedeze puterea. Coasta de Fildeş, războiul civil”, titrează cotidianul catolicilor francezi, La Croix, care notează că „Organizaţia Naţiunilor Unite îi acuză pe partizanii preşedintelui ales de masacre asupra populaţiei civile din vestul ţării”.

Crucea Roşie evocă masacrul a 800 de persoane în vestul ţării”, după cum ne informează Le Monde care se opreşte şi asupra „jafurilor care au loc în capitala economică a ţării, Abidjan. Tabăra Ouattara respinge aceste acuzaţii”.

Deşi forţele preşedintelui ales au ajuns la Abidjan, Liberation scrie că „preşedintele în exerciţiu, Laurent Gbagbo rezistă”.

În faţa agravării situaţiei în Coasta de Fildeş, preşedintele Nicolas Sarkozy decide mărirea efectivelor franceze din această ţară de la 1.200 la 1.500 şi pregăteşte „repatrierea tuturor francezilor rezidenţi în Coasta de Fildeş”, după cum citim în Le Figaro. Cotidianul conservator francez îşi întreabă cititorii dacă Franţa ar trebui să intervină militar în Coasta de Fildeş pentru restabilirea ordinii.

Totuşi, cotidianul elveţian francofon Le Temps scrie că „armata franceză a ocupat aeroportul din Abidjan”.

Actualitatea africană domină presa franceză şi europeană căci în Nigeria, cea mai populată ţară a Africii, „alegerile legislative au fost din nou reprogramate”, după cum citim în cotidianul britanic Financial Times. „Deşi trebuiau organizate sâmbătă, împreună cu cele prezidenţiale, legislativele vor avea loc pe 9 aprilie. (...) Situaţia este tensionată iar comunitatea internaţională se teme de o eventuală destabilizare a unei ţări care este şi cel mai mare producător de petrol al Africii”.

Ziarele euro-franceze continuă să urmărească şi situaţia din Libia.

Londra, placă turnantă a foştilor demnitari ai lui Gaddafi”, scrie ziarul britanic The Independent. Ziarul britanic ne informează că „mai mulţi demnitari libieni ar negocia în secret cu Londra un eventual exil sau chiar o colaborare în cadrul unui regim post-Gaddafi”.

Le Figaro publică un dosar intitulat „cum îşi plăteşte Gaddafi mercenarii africani”. Guvernul libian respinge oferta insurgenţilor de încetare a focului.

Niciun armistiţiu în Libia”, titrează L'Osservatore Romano, ziarul editat de Vatican.

Misrata, al treilea oraş al ţării rămâne sub asediul forţelor lui Gaddafi”, citim în Financial Times.

Corriere della Sera, cotidianul italian cu cel mai mare tiraj, se ocupă de mesajul colonelului Gaddafi pentru premierul grec, Georges Papandreou. Guvernul elen nu a oferit detalii despre conţinutul mesajului lui Gaddafi dar cotidianul milanez este de părere că „ghidul libian caută să ajungă la un compromis cu statele occidentale”. Corriere della Sera scrie şi despre criza refugiaţilor de pe coastele nord-africane care afectează Italia: „Summit Sarkozy-Berlusconi pe tema imigraţiei din Africa”.

Un summit pe tema imigraţiei între Sarkozy şi Berlusconi”, scrie şi Le Figaro. „Peste 22.000 de imigranţi nord-africani au ajuns pe insula Lampedusa de la începutul anului iar guvernele francez şi italian, după ce au cerut Bruxelles-ului să îşi asume responsabilităţile, au decis să îşi coordoneze măsurile pentru a controla imigraţia clandestină. Cele două guverne vor încerca să asocieze şi Tunisul".

ABC, ziar spaniol conservator, se interesează de Brazilia care este pe cale să devină o bază de antrenament pentru terorismul islamic. „Marea ţară emergentă latino-americană este folosită de mai mulţi activişti Al-Qaida drept bază de recrutare, bază de antrenament şi pentru strângerea de fonduri destinate susţinerii terorismului internaţional islamic”.

Actualitatea europeană este dominată de dezbaterea dintre socialiştii şi verzii din Franţa, pe tema energiei nucleare: „Partidul verzilor anunţă că nu va participa la un Guvern de stânga care va susţine industria nucleară”, scrie Liberation.

 
Revista Presei Europene cu Ioana Haşu şi Magda Prelipceanu