Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Courrier International: Băsescu, mai nemuritor decât Dracula

Pe 29 iulie, românii au transmis un mesaj dublu clasei politice. Pe de-o parte nu s-au prezentat suficient de mulţi la vot pentru a valida referendumul. Pe de altă parte, cei care au făcut-o s-au exprimat covârşitor în favoarea demiterii preşedintelui. Filmul de groază continuă în România.

Ar fi fost prea simplu. Un vot credibil ar fi putut pune capăt într-un fel sau altul războiului politic ce durează deja de ani de zile în România. Sondajele arată că, în ciuda absenteismului, majoritatea cetăţenilor români doresc să-şi aleagă un nou preşedinte. Este o realitate cu care România va trebui să trăiască până în 2014. Şi chiar dacă Traian Băsescu a ieşit triumfal la rampă proclamând victoria celor care au vrut să respingă o lovitură de stat, el ştie că din acest referendum a ieşit pe o poziţie extrem de slăbită. În ochii multor observatori, preşedintele Băsescu este deja un personaj mort din punct de vedere politic.

Dar suntem în România, în ţara învierilor, a lui Dracula şi a strigoilor. Odată ce va prelua din nou şefia la Cotroceni, Traian Băsescu va avea din nou mijloacele demiterii permierului Victor Ponta, o ameninţare pe care a făcut-o deja de manieră voalată. Nici complicii lui Ponta nu pot fi siguri de nimic având în vedere declaraţiile preşedintelui încă suspendat. Nici din partea cealaltă semnalele nu sunt mai încurajatoare. Victor Ponta & Co, frustraţi de înfrângere, au anunţat deja o nouă luptă. Şi uite aşa, filmul de groază se turnează în continuare în ţara lui Dracula.

Die Presse: Lupta politică de la Bucureşti continuă

S-a declarat învingător, dar în realitate a pierdut. Sau invers. Ambele variante sunt la fel de valabile în contextul politic şi social românesc. Traian Băsescu a apărut triumfal în faţa camerelor la anunţarea rezultatelor – asta scrie majoritatea presei, dar cine s-a uitat cu atenţie la preşedintele suspendat a văzut altceva.

E de aşteptat ca judecătorii CCR să invalideze referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu. Cel mai probabil, fostul căpitan de navă se va întoarce la pupitrul de comandă de la Palatul Cotroceni. Vrea să înlăture clivajul din societatea românească, cel puţin aşa declară cel care nu are o istorie încununată de succes în acest sens. Că va reuşi e puţin probabil şi asta şi din cauza adversarilor săi care au sunat deja goarna unui nou război şi s-au proclamat şi ei învingători ai scrutinului de duminică.

În realitate, votul a fost inutil. USL ar trebui să se întrebe de ce a organizat un plebiscit în mijlocul verii când abia îşi consolidase poziţia politică în urma alegerilor locale. Nemaivorbind de metodele neortodoxe de organizare şi de faptul că şi-a pus jumătate de Europă în cap. Eşecul la referendum ar putea pune o presiune mare pe coaliţia şi aşa eterogenă. De partea sa, Băsescu are o mare problemă de credibilitate cauzată de faptul că i-a trecut pe toţi absenteiştii automat în rândurile oponenţilor demiterii sale. Şi în timp ce criza politică adânceşte problemele economice, românii se distanţează de clasa politică.

AFP: Premierul român dă asigurări UE că va respecta referendumul

Premierul roman Victor Ponta i-a scris marti presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso pentru a-l asigura ca guvernul roman va respecta decizia Curtii Constitutionale asupra referendumului de destituire a rivalului sau, Traian Basescu, relateaza AFP.

"Guvernul roman va respecta decizia Curtii Constitutionale" legata de acest referendum, subliniaza Ponta, in aceasta scrisoare a carei copie a fost obtinuta de AFP.

Scrisoarea lui Ponta, datata luni, 30 iulie, ii precizeaza lui Barroso ca "estimarile publice evoca o participare totala cuprinsa intre 48 si 50%".

Potrivit rezultatelor dupa numararea a 99,97% din sectiile de vot, participarea a fost de 46,23%.

De altfel, AFP noteaza ca Victor Ponta recunoscuse clar, luni, intr-un interviu acordat pentru cinci media straine, ca rata minima de participare nu a fost atinsa.

"Pare foarte clar ca pragul de 50% nu a fost atins, deci dl. Basescu va reveni in biroul sau", spunea atunci Victor Ponta.

Parlamentarii USL au anuntat insa marti ca doresc sa depuna contestatii in fata Curtii Constitutionale, denuntand un prag de participare "excesiv".

 
Revista presei internaţionale cu Laurenţiu Colintineanu