Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza financiară a fost dublată de o criză politică (Le Figaro)

„Criză de Guvern în Irlanda. Premierul anunță organizarea de noi alegeri" (Frankfurter Allgemeine Zeitung). "Planul de salvare al Irlandei dă jos Guvernul" (El Pais). „Planul de salvare este slăbit de criza politică” (Les Echos). „De la Irlanda efectul de contagiere se face deja simțit" (Il Tempo). "Zona euro, efectul domino" (La Tribune). "Independenţa pentru flamanzi nu este ușor de obținut" (La Libre Belgique).

Ziarele franceze şi europene analizează cu mare atenţie criza economico-financiară din Irlanda.

Criza financiară a fost dublată de o criză politică", consideră Le Figaro, atunci când premierul Brian Cowen a anunțat alegeri legislative anticipate. Acestea vor avea însă loc după votarea bugetului, pe 7 decembrie.

Asupra crizei politice din Irlanda se concentrează şi cotidianul conservator german, Frankfurter Allgemeine Zeitung: „Criză de Guvern în Irlanda. Premierul anunță organizarea de noi alegeri". Verzii părăsesc coaliția guvernamentală şi cer organizarea de alegeri anticipate. Premierul Cowen va dizolva Parlamentul la începutul anului următor.

"Planul de salvare al Irlandei dă jos Guvernul", consideră cotidianul spaniol El Pais.

Planul de salvare este slăbit de criza politică”, consideră Les Echos care ne informează că verzii au acuzat Guvernul de capitulare în faţa marii finanțe internaționale.

De la Irlanda efectul de contagiere se face deja simțit", consideră cotidianul italian Il Tempo.

"Zona euro, efectul domino", consideră şi La Tribune care previne că Portugalia, şi mai ales Spania, cu un sector bancar care trebuie însănătoșit, cu o creștere economică firavă, neliniștesc piețele din zona euro".

Televiziunea publică flamandă, VRT, a difuzat o emisiune despre scindarea Belgiei, emisiune care a reținut atenţia presei franceze şi europene. Lucru rar, emisiunea, intitulată sugestiv Planul B, a fost retransmisă de televiziunea publică francofonă RTBF.

Pentru cotidianul La Libre Belgique, cotidian francofon, emisiunea a demonstrat că "independenţa pentru flamanzi nu este ușor de obținut". Independenţa Flandrei este teoretic ușor de obținut, însă punerea ei în aplicare este complicată. Pentru moment nu este o posibilitate realistă până când următoarele întrebări nu îşi vor găsi un răspuns: Ce statut va avea Bruxxelles-ul (oraș francofon în proporție de 90 % dar situat în inima Flandrei), ce se va întâmpla cu regele Albert al II-lea, dar cu armata națională? Ce se va întâmpla cu datoria publică şi cu regimul de asigurări sociale, va putea fi prezervat? Posibil este un federalism şi mai pronunțat.

Să ne ocupăm şi de actualitatea franceză căci presa scrie cu optimism că în următorii 4 ani vor fi create mai multe sute de mii de locuri de muncă.

Les Echos aprofundează subiectul: „Sectoarele care vor face angajări de azi până în 2015”. Cotidianul economic afirmă că în Franţa vor fi create în următorii 4 ani 650.000 de locuri de muncă. Unde? În industria tehnologiilor de vârf, construcții, servicii pentru companii şi pentru persoanele fizice. Un sector foarte promițător este cel al asistenţei persoanelor la domiciliu, unde vor fi create aproape 100.000 de locuri de muncă. Sectoarele industriale tradiționale vor avea încă dificultăți să creeze noi locuri de muncă. Sectoarele cele mai performante, șantierele navale, aeronautica şi industria de material rulant vor crea, împreună, numai 2.000 de noi locuri de muncă în următorii 4 ani.

 
Criza financiară a fost dublată de o criză politică (Le Figaro)