Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se adaptează europenii la austeritate? (La Croix)

cum-se-adapteaza-europenii-austeritate.jpg

Cum se adaptează europenii la austeritate? (La Croix)

„Mai multă Europa pentru a salva monedă comună, euro?” (La Tribune). „Zona euro sub stress” (Îl Sole 24 Ore). „Potrivit PIMCO (cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume), Grecia va intra inevitabil în incapacitate de plată” (Îl Sole 24 Ore).

Criza financiară din Europa continuă să ocupe primele pagini ale ziarelor europene. Jurnalul catolicilor francezi, La Croix, se întreabă „Cum se adaptează europenii la austeritate?” în timp ce „leaderii Uniunii se vor întâlni pentru a-şi armoniza riposta dată crizei din Grecia”. Poate chiar în această armonizare stă cheia succesului deoarece La Tribune, jurnal cu tentă economică, se întreabă „Mai multă Europa pentru a salva monedă comună, euro?”. Totuşi, cotidianul italian Îl Sole 24 Ore este mai pesimist şi considera că „Zona euro sub stress”. „Franţa şi Germania sondează investitorii privaţi pe tema planului grec. La Atena unitatea între partide e o himeră”.

Tot din Îl Sole 24 Ore mai aflăm că „Potrivit PIMCO (cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume), Grecia va intra inevitabil în incapacitate de plată”. L’Humanité, cotidianul comuniştilor francezi, este la fel de pesimist şi observă cu privire la summitul şefilor de stat din Uniune pe tema „Euro, fracturi deschise”. La origine, „Criza greacă”: „Grecia este ţinută cu greu în viaţa sub perfuzii de către Europa pentru un singur motiv. Să îşi plătească datoriile, ale căror dobânzi cresc în funcţie de capriciile agenţiilor de notare. Nici vorbă de dorinţa de a salva Grecia, ci de a satisface băncile şi de a împiedica riscul unui efect domino în Europa. Numai că Europa a ales să stingă incendiul cu gaz. Remediile impuse Greciei, omoară Grecia. Ţara, nu numai că poate fi vândută, dar va deveni incapabilă să îşi reia creşterea. Aceeaşi logica şi pentru alte state în dificultate din Europa”.

Ziarele continuă să scrie şi despre Libia : „În timp ce aliaţii din NATO se preocupă de durată şi de costurile operaţiunilor din Libia, China cere un armistiţiu” – acest lucru îl aflam din cotidianul editat de Vatican, L’Osservatore Romano. L’Unità, ziarul comuniştilor italieni, publică un interviu cu generalul italian Fabio Mini, fostul şef al Statului Major NATO în Europa de Sud, interviu intitulat „Italia la Tripoli: oportunismul nu aduce profit”. „Pe plan militar, situaţia din Libia înregistrează un blocaj total, deoarece în realitate două planuri se opun: cel al NATO (să continue să bombardeze pe calea aerului) şi cel al miliţiilor lui Gadafi (să-şi plaseze obiectivele militare în mijlocul populaţiilor civile pentru a le proteja). Două planuri care nu pot coincide decât două situaţii: fie Gadafi se întăreşte cu ajutorul statelor prietene şi încearcă să doboare avioanele NATO, fie NATO decide să se angajeze la sol.

Niciodată Alianţa Nord-Atlantica nu a fost atât de împărţită. Sunt două tabere: o tabără care vrea intensificarea operaţiunilor şi o altă care doreşte să treneze lucrurile. Această divizare politică s-a transpus şi în plan militar. La aceste două tabere, se adăuga o a treia: statele indiferente sau oportuniste, care fac jocul lui Gadafi şi care vor să submineze acţiunea Alianţei.  Aceste state mimează susţinerea operaţiunilor dar îi fixează limite pentru a o submina. Aceste state oportuniste vor să se găsească la sfârşit la masa negocierilor cu preţul unui angajament minim şi, indiferent de victorie, să tragă beneficii (contracte, resurse). Italienii sunt cei primii care fac acest joc fără să realizeze că au pierdut deja partea leului din Libia, chiar înainte de începutul operaţiunilor militare.

Ziarele scriu şi despre procesul împotriva designerului englez John Galliano. Cu ironie : „John Galliano nu mai defilează” scrie cotidianul gratuit  Metro, deoarece fostul director artistic al casei Dior, judecat ieri pentru injurii antisemite şi-a recunoscut dependenţa de alcool şi de medicamente. „Galliano, marea gaura neagră din memorie”, scrie Libération, deoarece designerul englez a declarat că nu îşi mai aduce aminte nimic despre faptele pentru care este acuzat. „Soarta lui Galliano se va decide pe 8 septembrie”, scrie mai precis ziarul francofon belgian, Le Soir.

Să notăm şi alte subiecte de interes pentru europeni : „Airbus bate toate recordurile în materie de comenzi la salonul aeronautic internaţional de la Bourget”, titrează Les Echos, deoarece „producătorul european speră să încheie astăzi cel mai mare contract din întreaga sa istorie” iar The Telegraph ne informează că „Barack Obama va retrage 33000 de soldaţi din Afghanistan până în 2012”.

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu