
Presa internaţională
Cutremur în zona euro, după anunţul referendumului (Le Monde)
cutremur-zona-euro-anuntul-referendumului-le-monde.jpg

Şeful Eurogroup, preşedintele Băncii Mondiale, directoarea FMI, precum şi agenţiile de rating au declarat la unison: dacă planul va eşua, totul se duce de râpă! Falimentul Greciei nu ar mai putea fi evitat de niciun fel. În plus, majoritatea parlamentară socialistă a premierului se clatină şi ea. Un parlamentar şi-a anunţat retragerea din grup, reducând voturile acestuia la maximum 152 din totalul de 300.
În altă ordine de idei, criza elenă pare a avea urmări neprevăzute pe plan intern. La decizia tot a pemierului Papandreou, un consiliu de securitate naţională a decis înlocuirea tuturor şefilor de stat major ai armatei.
Die Welt: Papandreou şi ruleta
Niciodată pauza de respiro după un summit european de criză nu a fost mai scurtă. Ieşirea elenilor din zona euro pare inevitabilă şi iminentă. Acum, Atena are nevoie de un plan B. Anunţul privind referendumul din Grecia a şocat investitorii, bursele au înregistrat noi recorduri negative. Încrederea că grecii vor aproba draconicul pachet de austeritate este la cote minime.
Partenerii europeni sunt şi ei îngroziţi, iar liniile telefonice dintre Paris şi Berlin, artizanii salvării uniunii monetare, abia dacă mai fac faţă traficului de date. Aşadar, ieşirea Greciei din zona euro pare doar o chestiune de timp. Aceasta nu ar însemna însă sfârşitul solidarităţii europene, pentru că Atena ar fi sprijinită în continuare în cadrul UE. Ar fi doar o recunoaştere întârziată a realităţii economice. Grecia are o şansă reală de revenire doar cu o altă monedă naţională.
Problema spinoasă nici măcar nu mai este Grecia, ci Italia. Dacă Roma va avea probleme cu finanţarea datoriei, toate acordurile încheiate de liderii europeni nu vor ajunge nici pe o măsea. Papandreou este un jucător de ruletă care pariază totul pe o singură opţiune. Din păcate însă nu este singurul jucător iresponsabil de la masa europeană.
The Guardian: Grecia se joacă la marginea prăpastiei
Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel vor avea miercuri, 2 noiembrie, o reuniune de urgenţă cu premierul elen, pentru a păstra zona euro unită şi pentru a formula un răspuns comun la această nouă ameninţare.
Şi e una de proporţii, dacă stăm să ne gândim că şeful Guvernului elen i-a ascuns intenţia referendumului propriului său ministru de Finanţe. Papandreou crede că orice perioadă tumultuoasă la burse va fi depăşită rapid, pentru că "nimeni nu va putea pune la îndoială parcursul Greciei în zona euro". Şi totuşi, mulţi specialişti şi politicieni consideră deja că Atena şi-a semnat ieşirea din uniunea monetară. Se înmulţesc de exemplu vocile din Germania, care întreabă dacă Republica Federală, cel mai mare contributor la Fondul de Urgenţă European, nu ar trebui cumva să îşi retragă sprijinul în acest context.
New York Times: Cum i se pot pune cârje monedei euro?
E o problemă majoră cu acordul de salvare a zonei euro: nicio prevedere a acestuia nu adresează problema majoră a Uniunii: endemica slăbiciune economică ce aproape a propulsat comunitatea în plin haos. Şi oricât de eficient ar fi planul acum, nimic nu este gândit ca un mecanism care să împiedice asemenea manifestări pe viitor. Europa tot nu a recunoscut marea greşeală iniţială: crearea unei uniuni monetare fără o convergenţă a altor domenii vitale, precum fiscalitate şi politică bugetară. Fără o integrare europeană adevărată şi fără ca liderii naţionali să înceapă să gândească precum adevăraţi europeni, construcţia europeană nu are viitor în atuala formulă.