Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Demiterea lui Traian Băsescu a eşuat (Der Spiegel)

demiterea-traian-basescu-esuat-der-spiegel.jpg

Traian Băsescu (Foto: Reuters/Bogdan Cristel)

Presa internaţională a preluat primele rezultate ale exit-poll-urilor de la referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu şi declaraţiile politicienilor români, titrând că rezultatul poate fi invalidat, din cauza ratei participării la vot.

Agenţia France Presse preia primele declaraţii făcute de preşedintele suspendat Traian Băsescu, preşedintele interimar Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta. "Preşedintele român suspendat Traian Băsescu a afirmat duminică seară că a evitat destituirea, românii respingând, conform acestuia, «lovitura de stat» a majorităţii de centru-stânga împotriva sa, prin neparticiparea la vot în număr suficient pentru validarea referendumului privind plecarea sa", titrează AFP, ştirile transmise de agenţie fiind preluate de numeroase publicaţii francofone.

"Premierul român Victor Ponta a apreciat duminică faptul că nimeni nu poate «ignora voinţa» a milioane de persoane care au votat în cadrul referendumului pentru destituirea preşedintelui Traian Băsescu, a cărui validitate este încă incertă", mai scrie agenţia France Presse, preluând declaraţiile premierului român.

De asemenea, AFP preia declaraţiile preşedintelui interimar Crin Antonescu, titrând că "majoritatea de centru-stânga va respecta deciziile Curţii Constituţionale chemate să valideze sau nu referendumul pentru destituirea şefului de stat suspendat Traian Băsescu".

Le Parisien scrie luni că preşedintele Băsescu "afirmă că a scăpat de destituire" graţie unui absenteism de proporţii, dar a asigurat că înţelege şi furia milioanelor de români care au votat pentru demiterea sa. "Aş vrea să mulţumesc celor care, dincolo de furia lor, au înţeles că acest referendum nu a avut ca miză pe Băsescu, ci Europa", citează cotidianul francez pe preşedintele suspendat. Ziarul aminteşte că UE a cerut României, în contextul metodelor deloc ortodoxe folosite pentru facilitarea destituirii preşedintelui, să respecte toate deciziile Curţii Constituţionale, inclusiv pe cea care va valida sau invalida referendumul de duminică.

Le Nouvel Observateur notează că nu au fost "destui votanţi pentru a-l destitui pe preşedinte". Peste 80% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, dar acesta ar urma să rămână în funcţie, datorită participării sub pragul minim cerut de legea referendumului. Băsescu este foarte nepopular din cauza măsurilor de austeritate şi a acuzaţiilor de nepotism politic, scrie Nouvel Observateur.

 

Absenteismul salvează capul lui Băsescu (Ouest France)

 

Ouest France observă că "absenteismul salvează capul lui Băsescu". În condiţiile unei participări de 45,92% estimate duminică seară de BEC, se pare că fie românii au ascultat mesajul de boicot, fie sunt dezinteresaţi de acest scrutin.

Die Welt titrează că "preşedintele României supravieţuieşte votului de demitere din funcţie", dar cererile de retragere nu se vor opri nici pe departe aici. Deşi şi-a proclamat victoria încă de duminică seară, Guvernul socialist al premierului Victor Ponta i-a cerut lui Băsescu demisia indirect, subliniind că peste 80% dintre cei care au votat îi doresc plecarea din funcţie. Jurnaliştii germani observă că după luni de zile de conflict politic, populaţia României a ajuns la un grad ridicat de respingere a factorului politic din ţară. În plus, mai scrie Die Welt, scrutinul a fost şi acompaniat de multe acuzaţii de fraudă şi de suspiciuni legate de relaxarea prevederilor legale de organizare a referendumului.

Der Spiegel scrie că "demiterea lui Băsescu a eşuat". Cauza este participarea redusă la vot a românilor. Aşa se face că preşedintele va rămâne în funcţie, în ciuda nemulţumirii populare faţă de politica sa de austeritate. Spiegel aminteşte că demersul de suspendare din funcţie a preşedintelui a fost iniţiat după ce Curtea Constituţională decisese că nu există încălcări grave ale legii fundamentale care să justifice un asemenea gest. Cu toate acestea, politicienii au ignorat verdictul CCR şi au limitat atribuţiile Curţii, ceea ce a atras critici importante din partea UE.

Basler Zeitung scrie în Elveţia că victoria lui Traian Băsescu reprezintă punctul culminant în lupta politică de la Bucureşti între preşedinte şi premierul Victor Ponta. Din cauza acestui conflict, UE a plasat România sub monitorizare strictă până la finele acestui an, când este aşteptat un nou raport de monitorizare din partea Comisiei Europene.

 

Traian Băsescu a supravieţuit unei a doua tentative de destituire în cinci ani (Bloomberg)

 

Bloomberg titrează: "Referendumul pentru suspendarea preşedintelui este invalid, arată exit-poll-urile. Preşedintele român Traian Băsescu a supravieţuit unei a doua tentative de destituire în cinci ani, după ce un boicot al votanţilor a invalidat referendumul organizat de premierul Victor Ponta pentru eliminarea lui Băsescu".

Agenţia de presă Reuters titrează la rândul său: "Preşedintele român şi-ar putea păstra poziţia, pe baza participării reduse. Participarea redusă la referendumul de sâmbătă pentru destituirea preşedintelui român Traian Băsescu pare probabilă să împiedice eforturile adversarilor săi de a-l elimina din funcţie".

Postul de televiziune CNBC preia în pagina electronică rezultatele exit-poll-ului organizat de Operations Research şi transmis de postul Realitatea TV, conform cărora 87% dintre participanţii la referendum "au votat pentru destituirea preşedintelui Traian Băsescu, însă participarea redusă ar putea invalida referendumul".

BBC News titrează: "Preşedintele român Traian Băsescu pare să fi supravieţuit unui referendum privind suspendarea sa. La închiderea secţiilor de vot, cifrele arătau o participare mai mică de 50%, cifră necesară pentru validarea rezultatelor".

Euronews: În timp ce sondajele de opinie arată că majoritatea românilor îl vor plecat, viitorul politic al preşedintelui Traian Băsescu se va decide până în ultimul moment, existând un echilibru duminică în referendum. Peste jumătate din electorat trebuie să fi votat pentru ca acesta să fie validat. Guvernul de stânga al premierului Victor Ponta l-a acuzat pe fostul căpitan de mare că şi-a depăşit atribuţiile constituţionale.

Magda Prelipceanu, în dialog cu Laurenţiu Diaconu-Colintineanu