
Presa internaţională
Die Zeit: Referendumul nu-l va opri pe Ponta
referendum-2012-prezenta-judete-90626700.jpg

Mai degrabă e un fel de noţiune de care ne folosim când şi cum le convine politicienilor şi acest fapt a devenit evident în săptămânile trecute. Pentru că referendumul la care au fost chemaţi românii nu a reprezentat altceva decât o tentativă de legitima încălcarea statului de drept prin vot popular. Dacă tragem linie vedem că încercarea de demitere a preşedintelui a fost pusă în scenă de Guvern prin ordonanţe de urgenţă şi măsuri nedemocratice. Acum că votul e eşuat, Ponta nu va renunţa aşa uşor. Va căuta alte metode de a-şi înlătura rivalul. Voinţa de putere şi-a demonstrat-o din plin deja.
RP Online: După referendum, România e ameninţată de noi lupte politice
Traian Băsescu rămâne preşedinte al României, dar conflictul cu Guvernul nu este nici pe departe pe cale să se rezolve. Dincolo de referendum şi de rezultatul acestuia, miza adevărată a politicii de la Bucureşti rămâne nerezolvată. E vorba despre independenţa Justiţiei, iar următoarea probă de foc va fi numirea unui nou procuror şef la DNA. Traian Băsescu şi-a atras duşmănia lui Victor Ponta nu în ultimul rând prin faptul că n-a împiedicat anchetarea greilor din PSD. Reforma Justiţiei din România – cerută şi monitorizată de UE – va fi alt subiect de disensiuni interne mai ales în contextul în care premierul socialist nu a manifestat până acum cine ştie ce respect pentru instituţiile statului de drept.
Hamburger Abendblatt: Westerwelle speră că forţele politice din România se vor reconcilia
Ministrul german de externe face un apel la autorităţile din România să vadă rezultatul referendumului de duminică drept şansa unui nou început. Guido Westerwelle recomandă conducerii României să lase toate disensiunile la o parte şi să se întoarcă la motivul pentru care au fost învestiţi de români în funcţiile pe care le ocupă. „Divergenţele de opinie trebuie să fie rezolvate prin procese democratice şi în interiorul instituţiilor democratice ale statului român”, a îndemnat Westerwelle într-o declaraţie. Şi socialdemocraţii europeni le-au cerut forţelor politice din România să coopereze pentru rezolvarea problemelor ţării. Hannes Swoboda, liderul socialiştilor în PE, a spus în context că nu există niciun câştigător la scrutinul din România şi că politicienii trebuie acum să reclădească încrederea UE în clasa politică de la Bucureşti.
Financial Times Deutschland: Populaţia României se uită cum politicienii iau în derâdere statul şi Constituţia
Spre deosebire de cazul Ungariei, UE a reacţionat rapid la derapajele democratice din România şi a criticat în termeni neobişnuit de duri acţiunile Guvernului de la Bucureşti. Sigur că Popularilor europeni le-a fost mai uşor acum pentru că Ponta e socialdemocrat. Dar de la precedentul Ungariei încoace e clar că solidaritatea de partid aplicată prost nu face altceva decât să înrăutăţească situaţia. De acum încolo însă, Europa nu mai poate face mai nimic. Mingea e în terenul românilor, iar următorul meci mare va fi în toamnă la alegerile parlamentare.
L’Humanite: Băsescu nedestituit, un eşec pentru Victor Ponta
Invalidarea referendumului – acesta este eşecul lui Victor Ponta. Degeaba tot subliniază premierul român că din cei 46% care au votat duminică majoritatea covârşitoare l-a vrut debarcat pe Traian Băsescu. Din momentul în care a preluat şefia Guvernului – odată cu numirea în funcţie de către acelaşi preşedinte pe care l-a vrut suspendat – demiterea lui Băsescu a reprezentat principalul scop al Executivului susţinut de USL. L-a acuzat pe preşedinte că ar fi încălcat Constituţia prin măsurile de austeritate luate în acord cu FMI şi BM. Curtea Constituţională nu a fost de aceeaşi părere, dar Ponta nu s-a oprit nici acolo. Astăzi, după ce n-a reuşit să-l debarce pe Băsescu, nici măcar nu-şi poate recunoaşte înfrângerea. Insistă că opt milioane de români i se opun preşedintelui. Şi răspunde la o ofertă de reconciliere cu un refuz nebenefic pentru România.
Liberation: În România, războiul şefilor a intrat în prelungiri
Ca dupa fiecare scrutin in care e implicat, Traian Basescu isi striga triumfal victoria. Dar, de data aceasta, succesul sau e mare cat o infrangere. Peste 7 milioane de romani s-au pronuntat in favoarea plecarii lui si presedintele scapa de destituire doar gratie regulii impuse de Curtea Constitutionala, care a fixat un prag de participare de 50 %. Astazi e gata sa se intoarca la Cotroceni, palatul prezidential, si spune ca a inteles supararea milioanelor de romani care ii sint ostili. Dar chiar in discursul in care vorbeste despre reconciliere, Traian Basescu si-a atacat rivalii. Nu intinde mana, ci provoaca, criza nu s-a terminat. Ca urmare Romania ar putea sa cunoasca o perioada de instabilitate de sase luni cel putin. Riscul pagubelor colaterale e mare. Criza politica din ultimele saptamani a atras o instabilitate economica. Cele doua tabere se acuza reciproc de problemele din economie si de degradarea imaginii Romaniei in strainatate. Verdictul Comisiei Europene e insa fara drept de apel. La mijlocul lui iunie, Comisia a criticat atacurile guvernamentale impotriva statului de drept, atacuri care au zguduit increderea UE in Romania. Vinovatii sint in primul rand socialistii si liberalii, care au incercat sa il rastoarne de la putere pe Traian Basescu printr-o procedura ultra rapida si contestabila.
Le Nouvel Observateur: Premierul român zice că şi-a învăţat lecţia din criza cu UE
Acuzat de UE că a zdruncinat încrederea Occidentului în România, premierul Victor Ponta susţine că a învăţat lecţia dată de confruntarea cu Comisia Europeană şi cu liderii cancelariilor occidentale. El a promis într-un interviu acordat presei străine că nu va mai căuta conflictul cu Traian Băsescu, chiar dacă „e nevoie de doi pentru un tango”. Dar la doar câteva ore după această declaraţie, tonul primului ministru s-a schimbat radical. Acesta l-a acuzat pe preşedintele suspendat de minciună şi l-a declarat ilegitim în urma votului de duminică exprimat de români. Ponta, care a iniţiat procedura de suspendare a preşedintelui şi a aruncat ţara într-una din cele mai grave crize pe care le-a cunoscut din 1990 încoace, este convins că rezultatul referendumului înseamnă, de fapt, o legitimare a coaliţiei sale aflate la putere. Premierul admite că există puncte criticabile în demersurile sale care au facilitat suspendarea lui Băsescu, dar insistă că Europa de Vest a fost şi este în continuare o victimă a dezinformării.
Le Monde: Popeye Marinarul îşi salvează încă o dată scaunul
Adversarii politici din USL îl supranumesc Scorpionul. Românii l-au poreclit Popeye Marinarul. De drept, preşedintele român Traian Băsescu a scăpat de destituirea din funcţie graţie pragului electoral minim de 50% neatins la referendumul din 29 iulie. Şi va rămâne în funcţie chiar dacă 86% din cei care au participat la vot i-au dorit plecarea din fruntea statului. Este al doilea referendum pe care Băsescu îl trece cu bine dovedind că supravieţuirea politică este una din marile sale calităţi. Într-un interviu pentru Le Monde în anul 2005, Traian Băsescu spunea că „atunci când ţi-ai petrecut cea mai mare parte a vieţii între cer şi mare, încrederea că îţi vei finaliza călătoria este singurul lucru ce te ţine în viaţă. La fel e şi în politică”. Dincolo de cariera sa politică, trecută în revistă pe larg de jurnaliştii francezi, Traian Băsescu este denumit un „personaj de telenovele”. „Cu el putem fi siguri că vom avea surprize, emoţii, dragoste, ură, răzbunare şi scandaluri” – descrierea îi aparţine lui Ion M. Ioniţă, la acea vreme redactor şef la Adevărul citat de La Croix.