Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dominique Strauss-Khan out (Libération)

DSK out” (Libération). O lovitură de tunet deasupra prezidenţialelor (Le Figaro). Dominique Strauss-Kahn, undă de şoc (La Croix). „Beniamin Netaniahu promite să apere frontierele israeliene (Le Figaro). Retragerea neaşteptată a lui George Mitchell” (L’Osservatore Romano)

Scandalul sexual în care este implicat Dominique Strauss-Khan este subiectul dominant în presa franceză şi europeană de astăzi.  “Lovitură de tunet”, “cutremur politic”, “umilire” : presa franceză şi europeană consideră că inculparea lui Dominique Strauss-Kahn pentru agresiune sexuală schimbă complet datele prezidenţialelor din 2012 şi slăbeşte poziţia Fondului Monetar Internaţional într-un moment important.

Libération consideră că Dominique Strauss-Kahn este în afara cursei pentru alegerile prezidenţiale. „DSK out” titrează cu litere mari pe prima pagină cotidianul cu simpatii de stânga „Pe plan politic, socialiştii pierd singurul candidat care în toate circumstanţele era dat câştigător de sondaje. Singurul care în mod sigur îl putea bate pe Nicolas Sarkozy. Această dinamică promiţătoare se scufundă chiar înainte de începutul campaniei electorale. Este, de altfel singura veste bună. Să ne imaginăm un asemenea scandal înainte cu 3 săptămâni de scrutinul prezidenţial. Dominique Strauss-Kahn ştia că el însuşi este principalul său inamic. DSK out, rămâne un câmp de ruine”. Cei rămaşi în cursa trebuie să se mobilizeze pentru că „această afacere tenebroasă să nu determine a 4 înfrângere prezidenţială consecutivă pentru socialişti”.

Să cităm şi Le Figaro, cotidian de centru-dreapta, care scrie pe prima pagină ca inculparea directorului general al FMI reprezintă „O lovitură de tunet deasupra prezidenţialelor. „Până când vom ştii ce este adevărat şi ce nu, un lucru este sigur : Dominique Strauss-Kahn nu va fi viitorul preşedinte al Republicii franceze. În numai 15 zile, noul idol al stangii franceze s-a pulverizat. Rar am asitat la o dezintegrare atât de rapidă. Mai întâi banii, apoi sexul. Afacerea Porsche a început să îi distrugă imaginea, afacerea Sofitel de la New York i-o ruinează complet. Stânga şi dreapta reunite au desigur dreptate să invoce prezumţia de nevinovăţie dar cine poate nega faptul că răul nu a fost făcut ? Dacă Dominique Strauss-Kahn este nevinovat, totul este profund nedrept dar, din păcate pentru el, nu mai poate recupera. Pentru Partidul Socialist, arestarea sa la New York constituie în mod evident o lovitură de tunet la 11 luni distanţă de alegerile prezidenţiale. Stânga vede cum dispar datele institutelor de sondaj care îl dădeau pe Strauss-Khan câştigătorul alegerilor din primăvara 2012. Impresia din Partidul Socialist este că totul trebuie început de la zero”.

Alte ziare, cum este La Croix, jurnalul catolicilor francezi, cotidian de centru, consideră că afacerea este „mult mai gravă” deoarece directorul general al FMI este destablizat într-un moment în care criza datoriilor rămâne o preocupare majoră pentru guvernele europene. Titlul de pe prima pagină din La Croix este: „Dominique Strauss-Kahn, undă de şoc. „O umilire pentru Franţa”, continuă La Croix, „o umilire care merge dincolo de clivajele politice căci imaginea ţării noastre este deja afectată”.

Ziarele europene scriu şi despre situaţia din ţările arabe şi din Israel.  „Beniamin Netaniahu promite să apere frontierele israeliene, scrie Le Figaro. Israel reprimă în sânge comemorarea „Nakba/catastrofă”, scrie Le Parisien/Aujourd’hui en France, comemorare legată de începutul exodului palestinian după crearea statului Israel în 1948.

L’Osservatore Romano, ziarul editat de Vatican notează „Retragerea neaşteptată a lui George Mitchell”. Reprezentantul american pentru Orientul Mijlociu îşi dă demisia : „Pentru observatori este o lovitură grea dată preşedintelui Barack Obama, care tocmai în aceste zile a declarat că intenţionează să relanseze politica americană în Orientul Mijlociu, aflată în adormire de mai multe luni, mai ales în ce priveşte negocierile de pace israelo-palestiniene. Joi, Obama va pronunţa la Departamentul de Stat un discurs către lumea arabă şi musulmană din Africa de Nord dar şi către Israel şi ţările Golfului şi Turcia cu obiectivul relansării procesului de pace în toată regiunea”. „ Mitchell este fost senator democrat de Mâine şi în ultimele luni, anturajul său nu ascundea dezamăgirea faţă de rezultatele administraţiei Obama în regiune”.

Revista presei europene cu Ştefan Popescu şi Ioana Haşu