Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şi dacă Europa ar abandona Grecia... (La Tribune)

europa-ar-abandona-grecia.jpg

Şi dacă Europa ar abandona Grecia...

Criza : Grecia aşteaptă verdictul Curţii Constituţionale a Germaniei”  (Les Echos). „Tensiunile israelor-turce se agravează” (20 minutes).  „Turcia-Israel, se agravaeaza criza diplomatică” (La Stampa).  „Erdogan îşi propune să meargă în Gaza în plină criză diplomatică cu Israelul” (El Păiş)

Ziarele europene continua să scrie despre Grecia. Mai exact fac speculaţii pe tema unei eventuale respingeri de către Curtea Constituţională germana a ajutorului financiar către această ţară...

Şi dacă Europa ar abandona Grecia...” avansează ideea La Tribune. “Scenariile cu privire la consecinţele crizei greceşti, scrie ziarul economic francez, nu mai exclud o restabilire a datoriei şi o ieşire a ţării din zona euro. Suspendarea ajutorului dat de FMI nu mai este exclusă cu atât mai mult cu cât, astăzi la Karlsrhue, Curtea se va pronunţa asupra constituţionalităţii ajutorului german către Grecia”.

Criza : Grecia aşteaptă verdictul Curţii Constituţionale a Germaniei” cu privire la ajutorul financiar decis de guvernul condus de cancelara Angela Merkel, scrie şi cotidianul Les Echos. Totuşi, încearcă să nuanţeze Le Monde în editorialul sau: „Toată lumea este atinsă de criză. Raul numit datorie publică nu este caracteristic numai uniunii monetare europene. Japonia, Statele Unite, Marea Britanie nu sunt nici ele de invidiat. În plus, nu există vreo reteta-miracol. Democraţiile au constrângeri specifice care fac că deciziile să nu fie uşor de luat. Dar în aceste timpuri de o gravitate extremă, oamenii politici dau prea adesea imaginea de incoerenţă. Este foarte vizibil în Statele Unite, unde spectacolul patetic al cuplului Congres-Casa Albă, incapabil, toată vara, să se pună de acord asupra bugetului, este sub semnul iresponsabilităţii. Este vizibil şi în zona euro unde problema punerii de acord a tuturor celor 17 membri reprezintă o provocare continua. Dar nu toţi realizează mizele enorme ale momentului. Gravitatea sa ar fi trebuit să impună unitate şi determinare. Restabilirea încrederii cade exclusiv pe seama oamenilor politici. Este datoria lor”, se mai spune în editorialul din Le Monde.

Presa europeană scrie pe larg şi despre situaţia tensionată dintre Turcia şi Israel :

Tensiunile israelor-turce se agravează, notează cotidianul 20 minutes.Turcia-Israel, se agravaeaza criza diplomatică, confirma şi cotidianul torinez La Stampa.Erdogan îşi propune să meargă în Gaza în plină criză diplomatică cu Israelul”, observă spaniolul El Păiş.Turcia face să crească presiunea la adresa Israelului, crede Les Echos. „Turcia a fost, în 1949, prima tara majoritar musulmană care a recunoscut statul israelian şi ani mulţi cele două ţări au fost cei mai buni aliaţi posibili atât militar cât şi economic cu toate că relaţia nu poate fi considerată călduroasă. Şi totuşi de trei ani încoace relaţia nu face decât să se degradeze. Ankara decide să expulzeze ambasadorul Israelului şi unii diplomaţi iar relaţiile militare să fie suspendate. Motivul invocat de premierul Erdogan şi de ministrul de externe davatoglu este refuzul premierului Beniamin Netanyahu de a se scuza oficial pentru interceptarea unei nave a unui ONG turc care s-a soldat cu nouă morţi. Acesta nu este singurul motiv. „Turcia de azi, se spune la Ankara, se vrea o putere regională şi mondială şi prin urmare nu se mai poate prezenta doar ca un ochi al NATO aţintit către Orientul Mijlociu şi un aliat fără condiţii al Israelului”. Aceasta tensiune vine în momentul în care Ankara se vrea un exemplu pentru ţările în care revoluţiile primăverii arabe a câştigat. Este vorba şi de o diversiune : „Dacă pun presiune pe Siria lui Bachar Al-Assad, trebuie să fie un anumit ehilibru în raport cu Israelul”. În sfârşit, Ankara vrea să profite de slăbirea statului evreu pe scenă internaţională dar şi la nivel intern ca urmare a puternicii mişcări de contestare a premierului Netanyahu. (...) Sunt toate semne ale unei posibile renunţări la modelul republicii kemaliste.

Să notăm şi alte subiecte de interes pentru europeni: Le Figaro publică un articol despre „Apropiaţii lui Gaddafi [care] îşi găsesc adăpost în străinătate”. Financial Times preferă să scrie despre Rusia care inaugurează gazoductul Nord Stream. Toată presa franceză scrie despre egalul cu România al Naţionalei franceze : „Les Bleus fără strălucire”, titlu din Le Figaro, ziar care subliniază ca toate celelalte ziare calitatea slabă a gazonului Arenei Naţionale din Bucureşti.

 
Revista presei europene cu Ştefan Popescu şi Horia Popescu