Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europeanul Obama (Libération)

europeanul-obama.jpg

Europeanul Obama (Libération)

 Sunt scoase la vânzare bănci, aeroporturi, companii de telefonie, porturi, căi ferate” (Le Figaro). Grecia, criza fără sfârşit” (Libération). „Posibilitatea intrării în incapacitate de plată a Greciei” (Les Echos). „Obama a dorit să îi liniştească pe Polonezi” ( Le Figaro).

Presa europeană scrie despre criza economico-financiara din Grecia. Privatizări. Grecia de vânzare pentru a-şi plăti datoriile, titrează Le Figaro. Sunt scoase la vânzare bănci, aeroporturi, companii de telefonie, porturi, căi ferate”. Grecia, criza fără sfârşit”, citim în Libération, în timp ce cotidianul cu tentă economică Les Echos evocă în editorialul său, „Posibilitatea intrării în incapacitate de plată a Greciei” şi asta în ciuda privatizărilor deoarece „statul grec s-a împrumutat prea mult. Este amintit profetul crizei, Nouriel Roubini, potrivit căruia, chiar dacă Grecia va implementa 100% programul cerut de FMI şi UE, în doi ani în cel mai bun caz datoria publică va ajunge la 160% din PIB. Ţară este în recesiune şi nu are mijloacele pentru a se putea rambursa datoriile în condiţii normale. Statul grec are printre cele mai mici venituri din Uniunea Europeană. Unica soluţie: înăsprirea colectării impozitelor”. Le Matin, cotidian elveţian de limba franceză, ne informează despre un alt aspect al crizei din Grecia: „Grecii au alcun 344 de miliarde de franci elveţieni în Elveţia”: „această sumă reprezintă 280 de miliarde de euro. Banii au fost depuşi în bănci din Geneva. Cetăţenii greci s-au temut că ţara va da faliment”. Şi Financial Times scrie că „Grecia a acceptat condiţiile deosebit de severe pentru un nou împrumut”.

Ziarele fac şi un bilanţ al turneului european al preşedintelui american Barack Obama. Le Figaro ne informează că „Obama a dorit să îi liniştească pe Polonezi”. „Preşedintele american a promis Varşoviei să relanseze parteneriatul economic şi de securitate”. Libération preferă să facă un bilanţ al turneului preşedintelui american în Europa şi îşi intitulează editorialul: „Europeanul Obama”. „Îl ştiam deja kenyan (prin filiera paternă), indonezian (prin mama sa care l-a dus chiar în arhipelag în timpul copilăriei) sau musulman (20 % dintre americani chiar cred că Obama este musulman). Preşedintele american a devenit şi irlandez, britanic şi chiar polonez, cu ocazia sejurului sau european. În Irlanda, „O’bama” a fost să viziteze satul unui stră-străbunic, recent descoperit în arborele sau genealogic: o manieră subtilă de a spune că primul preşedinte de culaore, este şi el un american adevărat pentru că are sânge irlandez. În Marea Britanie, a doua etapă a turneului său, Obama s-a înclinat în fata Majestăţii Sale Regina, prezentându-se ca „nepotul unui kenyan care a servit armata britanică”. În Polonia, în sfârşit, aşa cum arată Washington Post, s-a făcut polonez: „Sunt Polonez pentru că vin din Chicago. Şi a trăi la Chicago fără a deveni şi polonez, este ceva în neregulă”, a declarat preşedintele făcând aluzie la importanta comunitate poloneză din oraş”.

Financial Times publică un articol despre „Băncile ruseşti interesate de Europa de Est”. „Băncile ruseşti vor să urmeze modelul băncilor Santander şi Citigroup. În Polonia, de exemplu, multe bănci sunt deţinute de grupuri belgiene, portugheze şi olandeze care se afla în criză. Băncile ruseşti le-ar putea înlocui”.  Şi pentru că am ajuns la Europa de Est, Afacerea DSK revine pe primele pagini. Le Figaro publică pe prima pagină o fotografie cu Dominique Strauss-Kahn şi soţia sa, jurnalistă, Anne Sinclair şi titlul: „New York: prima ieşire în public a cuplului Strauss-Kahn”. „Anne Sinclair l-a însoţit pe Dominique la un cardiolog”. Presa italiană preferă să revină asupra luxului reşedinţei lui DSK la New York: „Soţia lui DSK plăteşte tot”, citim în cotidianul italian Îl secolo XIX.

Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu