Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fidel Castro vorbeşte despre ipocrizia Occidentului

Fidel Castro a făcut o serie de declaraţii despre politica președintelui francez într-un articol publicat de ziarul electronic Cuba Debate şi intitulat „Ipocrizia Occidentului”. Le Figaro, principalul cotidian de centru-dreapta, ne informează că „ministerul de Externe francez a reacţionat imediat la aceste declaraţii, declarând că prin compararea cu Holocaustul, Fidel Castro arată de fapt propria-i ignoranţă”. Preşedintele Sarkozy ar fi utilizat serviciile secrete pentru a intercepta una din sursele cotidianului Le Monde în afacerea finanţării ilegale a campaniei electorale din 2007. „Le Monde deţine proba unui Sarkogate”, scrie ziarul italian Corriere della Sera. „Biserica romano-catolică belgiană face presiuni asupra preoţilor pedofili să se autodenunţe”, titrează Le Figaro.

Situația romilor este nelipsită din paginile ziarelor franceze şi europene care ne informează că însuși liderul cubanez, Fidel Castro, este împotriva politicii președintelui Sarkozy.

De la părăsirea funcțiilor oficiale în 2006, Fidel Castro a avut apariții sporadice, iată însă că în ultimul timp, El Lider Maximo este din ce în ce mai prezent. Declarațiile sale despre politica președintelui francez au fost făcute într-un articol publicat de ziarul electronic Cuba Debate şi intitulat „Ipocrizia Occidentului”. Ce spune liderul cubanez?

Cel mai bogat în citate este Le Monde: „Expulzarea romilor din Franţa demonstrează că preşedintele Nicolas Sarkozy este pe cale să înnebunească”. Fidel se arată preocupat în aceste condiţii de soarta armamentului nuclear francez: „Franţa este a treia putere nucleară din lume, iar Sarkozy dispune de o valiză pentru lansarea uneia din cele 300 de bombe nucleare, câte deţine Franţa. Să presupunem că Sarkozy înnebuneşte, aşa cum se pare că se întâmplă. Ce va face în acest caz Consiliul de securitate al ONU cu Sarkozy şi cu valiza sa nucleară?” Revenind la romi şi la expulzările decise de autorităţile franceze, Fidel Castro le consideră un adevărat Holocaust rasial.

Le Figaro, principalul cotidian de centru-dreapta, ne informează că „ministerul de Externe francez a reacţionat imediat la aceste declaraţii, declarând că prin compararea cu Holocaustul, Fidel Castro arată de fapt propria-i ignoranţă”.

Să notăm şi depeşa agenţiei France Presse, depeşă preluată de mai toate ziarele franceze: „100 de romi de lângă Marsilia vor fi expulzaţi în România marţi după-amiază cu un avion special”.

Propun să rămânem în actualitatea franceză.

Preşedintele Sarkozy ar fi utilizat serviciile secrete pentru a intercepta una din sursele cotidianului Le Monde în afacerea finanţării ilegale a campaniei electorale din 2007. Sau aşa-numita afacere Eric Woerth, căci îl are în centru pe ministrul muncii, Eric Woerth, care a deţinut funcţia de trezorier al partidului de guvernământ UMP, sau afacerea Bettencourt, deoarece persoana care a finanţat campania este Liliane Bettencourt, moştenitoarea Imperiului L’Oreal.

„Le Monde deţine proba unui Sarkogate”, scrie ziarul italian Corriere della Sera, prin analogie cu afacerea Watergate care a dus la demisia preşedintelui american Richard Nixon. Şeful statului francez ar fi ordonat serviciilor secrete să identifice sursele unui jurnalist de la Le Monde care lucra pe dosarul Woerth-Bettencourt. Le Monde a făcut plângere la parchet, căci ar deţine dovada interceptărilor şi a anchetei ordonate de preşedinte şi acest lucru violează legea protecţiei surselor jurnaliştilor. Articolul care ar fi provocat iritare la Palatul Elysee, intitulat Principalul colaborator al Lilianei Bettencourt, moştenitoarea Imperiului L’Oreal, îl pune în dificultate pe ministrul muncii Eric Woerth, a apărut pe 18-19 iulie şi a fost semnat de Gerard Davet.

„Le Monde pleacă la război contra palatului Elysee” – este titlul din Ouest-France, dar un titlu asemănător se află şi în paginile cotidianului Le Parisien.

Le Figaro, ziarul proguvernamental, insistă pe comunicatul preşedinţiei franceze care dezminte dezvăluirile din Le Monde.

Biserica belgiană recunoaşte greşelile comise în legătura cu gestionarea cazurilor de pedofilie. Le Soir, principalul cotidian belgian francofon, editat la Bruxelles, scrie că la numai trei zile după publicarea raportului unei comisii constituie de către Biserică - raport ce consemnează 475 de denunţuri pentru abuzuri sexuale şi sinuciderile a 13 victime începând din anii 60 -, primatul Belgiei, arhiepiscopul de Bruxelles, Andre Leonard, a declarat că „dorim să tragem învăţămintele necesare din greşelile trecutului”.

Ba mai mult, „Biserica romano-catolică belgiană face presiuni asupra preoţilor pedofili să se autodenunţe”, titrează Le Figaro.

„Biserica belgiană anunţă că-i va ajuta pe cei care au suferit de pe urma preoţilor pedofili”, ne informează cotidianul elveţian Le Temps.

 
Fidel Castro vorbeşte despre ipocrizia Occidentului