FMI este aşteptat în Grecia şi în democraţiile arabe (Le Figaro)

fmi-este-asteptat-grecia-democratiile-arabe.jpg

FMI este aşteptat în Grecia şi în democraţiile arabe

DSK : PS, FMI, Anne Sinclair, Presa” (Libération). Cardul magnetic de la camera hotelului ar putea arăta cum s-au petrecut faptele” (New York Times). Urme de spermă pe jos” (Bild). FMI este aşteptat în Grecia şi în democraţiile arabe” (Le Figaro).

Afacerea DSK continuă să monopolizeze atenţia presei franceze şi europene pentru a 4-a zi consecutiv. DSK : PS, FMI, Anne Sinclair, Presa”, astfel se intitulează editorialul din Libération. „Ce ştiau în mod exact leaderii socialişti despre viaţa personală a lui DSK? Cum au primit declaraţiile uneia din partid, deputata, şi anume că îi era frică să rămână singură în aceeaşi cameră cu el? Dar dezvăluirile la televiziune ale feţei unui reprezentant socialist şi anume că a fost victima unei tentative de viol? Căci în spatele situaţiei personale a lui DSK, în spatele crizei profunde care traversează astăzi Partidul Socialist, se află responsabilitatea întregii opoziţii. În democraţie, partidele politice nu au numai vocaţia de a aştepta să exerseze în mod ciclic puterea. Ele trebuie să aibă un rol activ: să construiască alternante şi alternative, să prezinte cetăţenilor un contract pe baza căruia să le solicite votul. Totul trebuie pus în practică pentru a desemna pe cel mai bun care să aducă schimbarea. „Oamenii de stânga”, care au sărbătorit pe 10 mai 30 de ani de la alegerea lui François Mitterand, se simt astăzi abandonaţi şi înfuriaţi, ba chiar înşelaţi”.

Există un posibil indiciu în cazul de viol în care este implicat DSK şi despre care nu a vorbit încă nici acuzarea şi nici apărarea. Vorbeşte însă cotidianul american New York Times, în ediţia de azi, într-un articol intitulat: Cardul magnetic de la camera hotelului ar putea arăta cum s-au petrecut faptele”. La rubrica sa „About New York” Jim Dwyer, reporter şi scriitor şi veteran al cronicii mteropolei americane, aminteşte că „în 1977 hotelurile metropolei americane au înlocuit cheile cu carduri magnetice şi astăzi în aproape toate hotelurile este posibil să ştim de la computer de câte ori a fost deschisă o uşă”. „Urme de spermă pe jos”, notează cotidianul german Bild.

Între timp Fondul Monetar Internaţional se confruntă cu dosare urgente care depăşesc gestiunea afacerilor curente. Deoarece „FMI este aşteptat în Grecia şi în democraţiile arabe”, după observă Le Figaro. Deci, „ pe de o parte Grecia, pentru care trebuie aprobat un ajutor suplimentar între 30 şi 60 de miliarde de euro, FMI intervenind împreună cu Uniunea Europeană. Pe de altă parte primăvara arabă, cu ajutoare de mai multe zeci de miliarde de dolari pentru Egipt şi Tunisia. Cel mai frumos omagiu adus lui DSK a venit din partea pieţelor financiare. „Nu subestimaţi importanta acţiunii de coordonare întreprinsă de Dominique Strauss-Kahn la nivelul naţiunilor europene”, a lansat Mohamed El-Arian, copreşedintele Pimco, cel mai mare fond de gestiune de obligaţiuni din lume (1000 de miliarde de dolari). Acest fost funcţionar la FMI, cu dublă cetăţenie, egipteană şi americană, pe care anumiţi cunoscători l-ar vedea la direcţia generală a FMI, a mai declarat pentru Bloomberg TV: „Este cel mai prost moment pentru a vă pierde directorul general. Aveţi nevoie de FMI pentru a coordona vindecarea zonei euro”.

Last but not least, dosarul cel mai delicat reprezintă reorganizarea însăşi a FMI. Stranie coincidenţă, John Lipsky, prim director adjunct, a anunţat pe 12 mai că nu mai cere un alt mandat care va lua sfârşit pe 31 august. DSK l-a rugat totuşi să rămână până în noiembrie în calitate de consilier pentru a asigura continuitatea şi lucrările de pregătire a summitului G20 care se va ţine la Cannes pe 4 noiembrie. Or, „numirea directorilor adjuncţi depinde de directorul general. Va fi o adevărată problemă, recunoaşte un înalt funcţionar al FMI”.

Ziarele scriu şi despre ce se mai întâmpla la festivalul de film de la Cannes. Este cazul cotidianului catolicilor francezi, La Croix, evoca „Parantezele spirituale la Festivalul de la Cannes şi subliniază că „din ce în ce mai multe filme se focalizează asupra ideii de divinitate. Ieri, abaţia Lérins, abaţie cisterciană situată pe Insula Saint-Honorat, în largul Coastei de Azur, (unul dintre cele mai vechi aşezăminte monastice franceze, datând de la începutul anilor 400) a primit vizita unor actori prezenţi la festival”.

 
Revista presei europene cu Ştefan Popescu şi Ioana Haşu