Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fostul preşedinte egiptean a fost încarcerat (Le Figaro)

„Egiptenii sunt divizaţi privind detenţia lui Mubarak” (Liberation). „Aliaţii au strategii diferite pentru a-l alunga pe Gaddafi” (Le Figaro). „Pentru Londra şi Paris, Washington-ul nu se implică destul” (Le Monde). „Un fond pentru a ajuta rebeliunea libiană (Le Soir). „Obama a tăiat cheltuielile publice într-o formă echilibrată” (El Pais). 

Aşa cum ne-am obişnuit, ziarele europene acordă spaţii largi situaţiei din ţările arabe.

După cum citim în Le Figaro, „Fostul preşedinte egiptean a fost încarcerat. Soarta lui Hosni Mubarak constituie, în mod evident, una din principalele surse de tensiune dintre manifestanţi şi armată, aceasta din urmă nefiind de acord să îl sacrifice pe unul de-al său pe altarul revoluţiei. Sâmbătă, cu acordul foarte probabil al militarilor, fostul rais s-a exprimat de la reşedinţa sa de la Charm el-Cheik pentru a denunţa o campanie de calomnie şi pentru a-şi apăra reputaţia şi integritatea. Această ieşire în public, prima de la demisia sa de acum două luni, a emoţionat fără îndoială mulţi egipteni care doresc încă un anumit respect pentru fostul preşedinte. Pe de altă parte, intervenţia lui Mubarak i-a exasperat pe activiştii din piaţa Tahrir. Şi, totuşi, fostul preşedinte a fost încarcerat pentru 15 zile”.

Gestul, mai mult decât simbolic, după cum notează Liberation, i-a făcut să exulte pe cei mai duri revoluţionari”. Însă, anunţul potrivit căruia fostul rais se află la terapie intensivă, i-a făcut pe revoluţionari să îi bănuiască pe militari că „încearcă să-l protejeze pe fostul lor şef, întârziind astfel procedura judiciară”. Totuşi, o linie roşie a fost depăşită în sfârşit de armată, consideră Liberation care precizează că „egiptenii sunt divizaţi privind detenţia lui Mubarak”.

Ziarele se ocupă şi de Libia.

Aliaţii au strategii diferite pentru a-l alunga pe Gaddafi”, citim în Le Figaro. Totuşi, „forţele aeriene franceze se pregătesc de o intervenţie de lungă durată”, după cum ne informează Le Figaro într-un reportaj de la baza aeriană Solenzara, care reprezintă avanpostul intervenţiei aliate contra forţelor lui Gaddafi.

Pentru Londra şi Paris, Washington-ul nu se implică destul”, scrie Le Monde.

Le Soir, principalul ziar belgian de limbă franceză, ne informează despre „un fond pentru a ajuta rebeliunea libiană. Este decizia grupului de contact pentru Libia reunit la Doha sub preşedinţia Marii Britanii şi a Qatarului”.

Siria se află şi ea în atenţia ziarelor europene.

Preşedintele Bashar al Assad, la rândul său, sub presiunea străzii”, notează Le Figaro. „Anturajul preşedintelui Bashar al-Assad l-a constrâns pe acesta să opteze pentru represiunea sângeroasă a manifestaţiilor care zguduie Siria de o lună încoace şi asta chiar dacă pune în pericol supravieţuirea regimului”.

Ziarele scriu şi despre ambiţiosul plan al preşedintelui american, Barack Obama, de a reduce deficitul.

SUA: rezerva federală este optimistă chiar dacă alţii vorbesc de creştere mai modestă”, citim în Le Parisien/Aujourd’hui en France.

Activitatea economică s-a ameliorat” se arătă în cartea bej a rezervei federale americane iar Barack Obama atacă deficitul public, după cum se arătă în Les Echos, ziar francez cu tentă economică.

Financial Times este de părere că „planul preşedintelui Obama de a reduce deficitul bugetar este ca o cămaşă de forţă pentru buget”. Planul său este de a-l reduce la 2,5 % din PIB.

Obama a tăiat cheltuielile publice într-o formă echilibrată”, scrie cotidianul spaniol El Pais.

Obama încearcă să convertească America la austeritate”, după afirmă Le Figaro. „O adevărată aventură deoarece terenul electoral este foarte periculos iar din punct de vedere economic nu are altă şansă: deficitul trebuie redus cu 4.000 de miliarde în 12 ani. Fără un vot al Congresului, statul federal nu îşi va mai putea onora obligaţiile şi va intra în incapacitate de plată, un scenariu pe care Casa Albă nu vrea să şi-l imagineze”.

Să notăm şi alte subiecte din presa franceză şi europeană.

Presa italiană scrie despre reducerea duratei proceselor. Legea a fost votată de Camera deputaţilor de la Roma. Premierul, „Silvio Berlusconi euforic: majoritatea este solidă”, citim în cotidianul Il Sole 24 Ore.

Procesul scurt: DA la Camera Deputaţilor. Astăzi în Senat. Berlusconi aplaudă: suntem o masă compactă”, notează La Stampa, cotidian editat la Torino.

L’Osservatore Romano scrie despre „Tragedia fără sfârşit a imigranţilor: de la începutul crizei în Libia, este posibil ca aproape 800 de persoane şi-au pierdut viaţa în timp ce traversau Mediterana cu destinaţia Lampedusa sau Malta”.

Les Echos scrie: „creştere cu 5,5 % a salariilor şi pensiilor din sectorul public în Ungaria. Începând cu 2012 ajutorul de şomaj va fi acordat numai 3 luni în loc de 9”.

Ouest-France, cotidianul regional francez cu cel mai mare tiraj, difuzat în jumătatea de Vest a Franţei, scrie despre „Coasta de Fildeş, şantierul reconcilierii: preşedintele, Alassane Ouattara, vrea să îi reconciliezi pe toţi ivorienii. Semn al normalizării: şefii armatei şi poliţiei fostului preşedinte au depus jurământ de credinţă faţă de noul şef al statului”. 

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu