Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fotbalul francez este rasist? (Libération)

fotbalist.jpg

Fotbalul francez este rasist?

"Ben Laden a fost leaderul Al-Qaida până în ultimul moment" (El Pais). “Revanşa Americii…” (Le Figaro). "America is back, după moartea lui Ben Laden" (Le Point). “Viitorul energetic al Europei este gazul” (La Stampa)

Ziarele europene continuă să scrie despre moartea lui Ben Laden.Spaniolul El Pais considera că "Ben Laden a fost leaderul Al-Qaida până în ultimul moment". Le Figaro publică pe prima pagină fotografia preşedintelui american Barak Obama şi titlul “Revanşa Americii…”. Acest titlu ne trimite la săptămânalul Le Point care afirmă "America is back, după moartea lui Ben Laden". În acest context Le Figaro revine asupra ceremoniei în amintitrea victimelor atentatelor din 11 septembrie, ieri la Ground Zero, la New York, şi publică şi un interviu cu premierul pakistanez, Raza Gilani. Acesta asigură că serviciile pakistanteze de informaţii nu ştiau unde se ascundea Ben Laden şi acestea nu fac un “un joc dublu”.

Presa europeană scrie şi despre criza din sânul Federaţiei Franceze de Fotbal. Criza determinată de afacerea cotelor etnice din echipa naţională. L’Equipe scrie despre Ruptură şi expune “reacţiile foarte diferite din afacerea cotelor etnice pentru echipa naţională”. Această afacere, consideră Aujourd’hui en France/Le Parisien sună "Sfârşitul mitului Negru-Alb-Mulatru, valori fraterne şi interrasiale care au fost apreciate imediat după campionatul mondial de fotbal din 1998".  Pe aceeaşi temă Libération întreabă "Fotbalul francez este rasist ?". "Cotidianul cu simpatii de stânga anunţă publicarea unui apel al antrenorilor care denunţă denigrarea fotbaliştilor de culoare şi a celor arabi în sânul Federaţiei Franceze de Fotbal”. “Ideea de instaură, cote pe bază de criterii etnice în selecţionarea celor mai buni fotbalişti este o greşeală. Şi anumite concepţii despre presupusele calităţi fizice ale jucătorilor de culoare sunt o adevărată prostie. Polemica pe această temă ia amploare căci modelul de integrare din Franţa este în pană şi milioane de cetăţeni de origine străină sunt victimele segregării sociale şi urbane şi această situaţie se menţine de 3 generaţii. Până acum credeam că fotbalul este nu numai la adăpost dar şi în avans faţă de societatea franceză care nu a fost fericită să fie neagra-alba-mulatra decât o singură vară, cea din 1998 când am câştigat campionatul mondial de fotbal. Într-un moment în care este nevoie ca elitele politice, intelectuale, economice şi cele din mass media să se deschidă şi la cetăţenii ai căror părinţi sau bunici sunt imigranţi, fotbalul francez era cel mai bun vector de integrare prin miile de cluburi de cartier. Acum şi acest domeniu este ameninţat de un regres important”.

 “Viitorul energetic al Europei este gazul” şi nu energia nucleară. Ce puţin aşa afirmă Paolo Scaroni, administratorul delegat al gigantului ENI într-un interviu acordat cotidianului italian La Stampa, al treilea ca tiraj din Peninsulă. “Gazul va deveni resursa care va înlocui atomul: este simplu de gestionat, necesită investiţii mai puţin importante şi este puţin poluant. Se estimează că 90 % din centralele nucleare care vor fi închise sau vor fi înlocuite cu centrale cu gaz. Alegerea de a continua relaţiile cu Gazprom şi cu Moscova şi de a avansa în proiectul South Stream se dovedeşte alegerea cea bună. Relaţiile cu ruşii reprezintă pilonul securităţii energetice a Europei. Statele Unite au înţeles că nu există proiect alternativ la South Stream. Şeful  companiei ENI mai afirmă că “tensiunile din lumea arabă nu au afectat producţia de petrol: cele două milioane de barili pe zi veniţi din Libia au fost imediat înlocuiţi de Arabia Saudită”. Din interviu mai aflăm că gigantul italian ENI livrează petrol şi Statelor Unite, Spaniei şi Japoniei”. 

Le Figaro anunţă "Dreapta declanşează ofensiva pentru 2012" şi subliniază că “primul ministru Francois Fillon şi-a apărat realizările şi a criticat proiectul economic al Partidului Socialist”.

"Reîntoarcerea frontielor în Europa împarte Uniunea Europeană în mai multe tabere", consideră Le Monde.

“Poziţia Bruxelles-ului despre Schengen, susţinută de Paris, nu face unanimitate”. Franţa câştiga partida Schengen, este de părere cotidianul italian Îl Foglio.

Cotidianul Vaticanului, L’Osservatore Romano publică un articol în care face "Radiografia crizei portugheze".

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu