Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francois Hollande – omul care știa prea multe? (Le Point)

Șeful statului francez este citat ca martor într-un proces de fraudă în care este implicată primăria din orașul francez Henin-Beaumont. O afacere jenantă pentru apostolul moralității.

Știa Francois Hollande ceva despre mașinațiunile financiare ale Partidului Socialist din regiunea Pas-de-Calais? Conform unor informații obținute în exclusivitate de revista franceză, șeful statului este citat ca martor de Gerard Dalongeville, fost primar al orașului. El va apărea în fața unui judecător alături de alți 20 de oficiali și simpatizanți ai Partidului Socialist la sfârșitul lunii mai. Aceștia sunt acuzați de deturnare de fonduri, fals în documente fiscale și acte de corupție.

Conform legii, Francois Hollande beneficiază de imunitate, deci nu trebuie să se prezinte la tribunal în acest caz. Totuși să ne amintim că Republica exemplară promisă de Hollande în campanie avea și următoarea componentă: candidatul de atunci asigura că se va pune la dispoziția justiției în orice acțiune care privește Partidul Socialist în vremea în care Hollande era secretar general al formațiunii. Ce va face președintele? Își va respecta promisiunea sau se va retrage în spatele avantajelor funcției pe care o ocupă? Acest nou scandal vine într-un moment cum nu se poate mai prost pentru socialistii francezi, mai ales după ce luni Elysee a lansat ofensiva moralității și a promis transparență totală în ceea ce privește averile demnitarilor. Mâine, revista Le Point va publica în ediția tipărită toate detaliile acestei noi afaceri.

Executia, mijloc de presiune politică (Spiegel)

Mii de oameni au fost executați anul trecut, arată un raport Amnesty International publicat astăzi. E drept că numărul execuțiilor a scăzut la nivel mondial, dar un grup mic de state folosește condamnarea la moarte în scopuri politice.

Raif Badawi are 30 de ani și e amenințat cu moartea în Arabia Saudită pentru că a înființat un forum politic online. Iranianul Hadi Rashidi a fost executat pentru că a participat la demonstrații împotriva regimului islamist. Unele execuții din 2012 arată că lideri autoritari au dorit să dea un exemplu populist și să arate o atitudine dură față de ceea ce consideră ei criminalitate – efectul dorit fiind acela de a descuraja oponenții, se arată în raportul anual al Amnesty International. În 2012 au fost executate 682 de persoane. Acesta este însă numărul confirmat oficial, în realitate el ar fi mult mai mare. Amnesty estimează numai în China mii de execuții. În 2011 au fost executați 680 de oameni conform datelor oficiale.

Majoritatea execuțiilor sunt concentrate în cinci state ale lumii. În China, pedeapsa cu moartea are statut de secret de stat. Iranul ar fi executat 314 persoane, estimările reale sunt duble. Irakul este unul din puținele state ale lumii unde numărul pedepselor cu moartea a crescut față de 2011. În Arabia Saudită au fost executate 79 de persoane pentru delicte precum trafic de droguri, vrăjitorie și adulter. În regat, condamnații sunt executați prin tăierea capului cu sabia. SUA au 43 de execuții la activ anul trecut și unele acuzații cu privire la încălcarea drepturilor omului în lagărul de la Guantanamo. Pe continentul european, Belarusul este singura țară unde este aplicată pedeapsa cu moartea.

Rusia atacă primul ONG (BBC News)

Autoritățile rusești au dat în judecată organizația Golos – unul din observatorii de la ultimele alegeri – pentru că aceasta nu s-ar fi declarat agent străin. Este prima acțiune juridică a Federației Ruse în baza noii legi de funcționare a ONG-urilor din Rusia.

Golos este în opinia autorităților ruse un agent străin nedeclarat. În total, peste 100 de organizații au fost confruntate în ultima vreme cu percheziții la sediile lor și controale fiscale. Faptul că prima acuzație este îndreptată împotriva acelui ONG care a adunat și publicat dovezi de fraduă electorală la scrutinul parlamentar de anul trecut are valoare simbolică. În urma acelor dezvăluiri, sute de mii de persoane au manifestat la Moscova și în întreaga Rusie.

Reprezentanții Golos au declarat că nu văd niciun motiv pentru această acțiune juridică pentru că ONG-ul nu a luat niciun ban din străinătate de la intrarea în vigoare a noii legi care restricționează, de facto, această posibilitate. În plus, singura finanțare externă pe care Golos o avea venea de la USAID – organizație care a fost interzisă de Moscova anul trecut.

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu