Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gaddafi s-ar fi văzut ca un fel de Regină a Angliei (The Guardian)

Presa europeană face noi dezvăluiri despre fostul dictator libian, Muammar Gaddafi, care şi-ar fi dorit să devină un simbol al Libiei, aşa cum este Regina Elisabeta a II-a pentru Marea Britanie, chiar dacă fostul lider libian ar fi trebuit să abandoneze puterea.

Cotidianul britanic The Guardian dezvăluie că Muammar Gaddafi nutrea speranţa că va deveni o figură simbolică a ţării sale, aşa cum este Regina Angliei, chiar dacă ar fi trebuit să-şi abandoneze rolul despotic. Cotidianul britanic a publicat şi o anchetă bazată pe interviurile a cinci demnitari britanici, care arată cum premierul David Cameron a trebuit să combată scepticismul propriului Guvern şi al serviciilor secrete britanice pentru o intervenţie în Libia şi cum Marea Britanie a convins Franţa să îl bombardeze pe Gaddafi în vestul ţării, chiar în fiefurile sale şi nu să intervină în est, după cum planificase Parisul.

The Guardian publică şi mesajele confidenţiale pe care colonelul le-a trimis Ministerului britanic al Afacerilor Externe, pentru a obţine un loc în noua Libie. Potrivit cotidianului britanic, liderul libian a indicat că se află la putere de tot atâţia ani cam cât Regina Angliei, ea fiind în fruntea statului din 1952, el din 1969. Ar putea, prin urmare, rămâne ca un preşedinte fără puteri. Acest mesaj a slăbit poziţia lui Muammar Gaddafi în faţa Guvernului de la Londra şi l-a grăbit pe acesta să se alăture rebelilor.

 

Borloo renunţă să-l mai înfrunte pe Sarkozy

 

Ziarele continuă să scrie despre jocurile politice de la Paris, în vederea alegerilor prezidenţiale de la anul. Cotidianul italian Il Riformista publică un articol intitulat "Borloo centristul renunţă să îl înfrunte pe Sarko". Jean-Louis Borloo, preşedintele Partidului Radical, care în sondaje se află undeva între 7 şi 9%, renunţă a mai candida la preşedinţia Franţei. Nu vreau să adaug confuzie la confuzie, centrul nu are în Franţa, în acest moment, suficientă forţă, a declarat el la jurnalul de pe principalul canal de televiziune francez, TF 1.

Criza economică şi socială este atât de gravă încât avem nevoie de unitate, a mai declarat fostul ministru al Mediului. Retragerea sa, consideră şi Liberation, este un frumos cadou pentru Palatul Elysee, pentru locatarul de acolo, preşedintele Nicolas Sarkozy.

Potrivit unui sondaj publicat tot de Liberation, cu toate acestea, 68% dintre francezi cred că Nicolas Sarkozy va pierde alegerile. Chiar în sânul UMP, partidul de guvernământ, 54% din membri nu cred că preşedintele în exerciţiu are şanse pentru un nou mandat.

 

Să vedem şi alte subiecte de interes pentru presa europeană. L’Osservatore Romano, ziarul editat de Vatican, scrie despre Afghanistan-Kabul schimbă strategia: vanele tentative de a discuta cu talibanii au determinat Guvernul condus de Hamid Karzai să întrerupă orice formă de dialog. Desigur, ziarele scriu, fără a analiza prea mult, despre situaţia dificilă a băncii franco-belgiano-luxemburgheze Dexia: Le Figaro vede în aceste dificultăţi o premieră în Europa. Banca Dexia, prima victimă a crizei monedei comune, euro.

Le Temps, cotidian elveţian de limba franceză, leagă criza băncii Dexia de coşmarul grec. Criza determină prăbuşirea burselor de metale, scrie La Tribune, iar Financial Times ne informează că miniştrii de Finanţe ai UE caută noi ajutoare pentru bănci.

 
Revista Presei Europene cu Magda Prelipceanu şi Andreea Pietroşel