
Presa internaţională
Grecii se vor pronunţa prin referendum asupra acordului de salvare (Le Monde)
grecii-se-vor-pronunta-referendum-acordului-salvare-le-monde.jpg

"Oare grecii vor acest acord sau nu? Dacă nu îl doresc, atunci acesta va fi respins", a declarat premierul grec, George Papandreou, în acest context. El a adăugat că Guvernul său are încredere în cetăţeni. Numai că încrederea s-ar putea să nu ajungă în acest caz. Sondajele de opinie arată că populaţia elenă ar respinge în majoritate acest acord. Votul este programat pentru luna ianuarie. Reacţia europeană este pe măsura surprizei. Anturajul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy a catalogat gestul drept iraţional şi periculos.
Die Welt: O infuzie de câteva miliarde nu înlocuieşte reformele
În ciuda aşteptatelor fonduri de la Moscova sau de la Beijing, ţările europene nu trebuie să renunţe la planul de reformă structurală. Cine nu este pregătit să continue ar face bine să părăsească zona euro.
Europenii nu au cum să nu accepte finanţarea rusească şi chineză, pentru că altfel nu pot finanţa Facilitatea de Stabilitate. Probabil că partenerii din afara zonei euro vor dicta condiţiile acestui împrumut, dar povestea nu se termină aici. Vor exista cu siguranţă şi cerinţe de ordin politic, iar UE îşi va lega propriul renume de cel al unor puteri cu aspecte politice cel puţin îndoielnice.
Se anunţă vremuri grele pentru Europa. Bătrânul continent are nevoie de bani, dar se confruntă cu riscul ca aceste injecţii de capital să încetinească şi mai mult reformele necesare în ţări precum Grecia, Italia, Spania şi Portugalia. Politicienii sunt tentaţi să inventeze noi mecanisme financiare de salvare, în loc să privească problemele pe termen lung.
Sueddeutsche Zeitung: SUA sistează plăţile către UNESCO
Palestina devine membru al UNESCO, iar reacţia SUA nu s-a lăsat aşteptată. Administraţia de la Washington a oprit toate fondurile către organizaţie. UNESCO este ameninţată de un fiasco financiar. Europa este de cealaltă baricadă, Opoziţia germană criticând votul negativ al Guvernului de la Berlin.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a cerut statelor lumii să depună eforturi pentru ca structurile Organizaţiei să poată funcţiona în continuare. SUA precizaseră că admiterea "Palestinei" în UNESCO este prea grăbită şi că reprezintă un obstacol în calea negocierilor directe de pace. Şi Israelul a reacţioant dur. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei israeliene a precizat că mişcarea UNESCO nu schimbă nimic în teren şi că singurul effect pe care îl va avea va fi acela de a îndepărta şi mai mult perspectivele unui acord de pace în regiune.
Le Figaro: Libia are un nou premier
Abdel Rahim al-Kib este profesor universitar şi a fost ales premier al Libiei, prin vot intern al Consiliului Naţional de Tranziţie. Fostul premier Mahmoud Djibril nu a dorit să continue mandatul. El anunţase deja că se va retrage din funcţie odată cu eliberarea Libiei.
Noul premier a declarat că respectarea drepturilor omului va fi prioritatea mandatului său până în 2013, când este preconizată organizarea de alegeri libere în Libia.
În acest context, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a efectuat o vizită în Libia, la trei zile după încheierea oficială a operaţiunii aliate din această ţară. Ramussen a declarat la o conferinţă de presă comună cu noul premier că "NATO încheie un capitol istoric, acum dumneavoastră trebuie să scrieţi un nou capitol în istoria Libiei".