Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel, un prieten prea scump pentru Obama? (Le Monde)

le-monde-israel-un-prieten-prea-scump-obama.jpg

Presa europeană scrie despre Israel, Schengen şi Grecia.

Israel, un prieten scump pentru Obama. Prea scump? Este întrebarea pe care şi-o pune Le Monde în ziua în care palestinienii ar trebui să ceară recunoaşterea unui stat independent la ONU.

Statele Unite au decis să sprijine Israelul şi să se opună recunoaşterii unui stat palestinian. Dar Washingtonul riscă astfel să îşi risipească şi ultima brumă de simpatie în lumea arabo-musulmană. Israelul e un aliat din ce în ce mai deranjant pentru americani, mai ales că acum are tensiuni şi cu două state importante din regiune, Egiptul şi Turcia.

Israelul obişnuieşte să spună că întotdeauna a avut probleme cu izolarea pe scena internaţională, că din 1947 şi până acum mereu au fost ţări care s-au opus politicii sale. Adevărat şi fals în acelaşi timp, consideră Le Monde. În numai zece zile, ambasadorii israelieni din Turcia, Egipt şi Iordania au fost nevoiţi să părăsească rapid aceste ţări, din cauza degradării relaţiilor bilaterale.

Turcii sunt pe cale să lege un nou parteneriat cu Egiptul şi vor să scoată Israelul din joc. Ca urmare, premierul turc ţine din ce în ce mai multe discursuri în care se simt accente antiisraeliene.

Israelul îşi caută noi parteneri, conchide ziarul, chiar dacă aceştia sunt mai departe. Iar noii parteneri sunt în "Noua Europă", adică Bulgaria, Cehia, Polonia şi poate în primul rând România.

 

Volksrant: "Români şi bulgari, felicitări, aţi picat examenul!"

 

Ziarul olandez Volksrant comentează amânarea aderării în Spaţiul Schengen pentru România şi Bulgaria. Este o veste bună, scrie ironic, ziarul.

Ironic sau mai puţin ironic, pentru că ziariştii olandezi ar putea chiar să creadă că e o veste bună. "Români şi bulgari, felicitări, aţi picat examenul!", e titlul din ziar. Teoria jurnalului este următoarea: cât timp cele două ţări sunt sub supravegherea Bruxelles-ului, mai există o speranţă că lucrurile se pot îndrepta. Ca urmare, continuă publicaţia, pentru cei cărora le pasă de soarta bulgarilor şi a românilor, veto-ul olandez e un lucru bun. Cetăţenii celor două ţări îşi fac mai puţine griji despre controalele la frontieră şi mult mai multe despre corupţie şi criminalitatea organizată din propriile state.

Pentru ziarul olandez, Haga se ocupă de o sarcină ingrată la Bruxelles, în locul altor state membre. Ziarul aminteşte că Olanda a blocat deja aderarea Serbiei la Uniunea Europeană, deoarece Belgradul a refuzat să coopereze în arestarea criminalilor de război. Doar aceste presiuni au permis în ultimii ani capturarea celor care erau căutaţi.

 

Grecia, "un azil pentru săraci"

 

Un referendum ar fi nefast pentru Grecia, iată ce spune cotidianul de la Atena, Kathimerini. Ziarul vorbeşte despre grevele de joi din Grecia şi despre zvonurile privind un referendum.

Grecia a fost paralizată de o grevă a transporturilor publice şi particulare. Potrivit ziarului, această mişcare socială arată mânia, incredulitatea şi consternarea populaţiei greceşti în faţa noilor măsuri de austeritate anunţate de Guvern. Încet-încet, "Grecia se transformă în azil pentru săraci, cu toate aceste măsuri anunţate în fiecare zi şi în fiecare săptămână", crede ziarul.

Kathimerini vorbeşte şi despre zvonurile potrivit cărora prim-ministrul Giorgios Papandreu ar fi vrut să organizeze un referendum asupra menţinerii ţării în zona euro. "Momentul ar fi prost ales. Ţara se află în pragul falimentului şi are nevoie de un Guvern solid cu obiective clare. Dacă reuşim să trecem de criză, atunci vom putea organiza referendumuri în fiecare an", încheie, ironic, ziarul.

Revista Presei Europene cu Magda Prelipceanu şi Andreea Pietroşel